Verzetsleger in Oeganda kondigt bestand aan

Het Oegandese Verzetsleger van de Heer, de beruchte Lord's Resistance Army (LRA), heeft gisteren een staakt-het-vuren afgekondigd, op voorwaarde dat het regeringsleger de rebellen met rust laat. De aankondiging komt twee dagen nadat de Oegandese president Yoweri Museveni de rebellen een bestand van een week had aangeboden om over vrede te praten. Het verzet van de rebellen in het noorden van Oeganda heeft de afgelopen vijftien jaar duizenden doden gekost. Zeker 10.000 kinderen werden ontvoerd en een half miljoen mensen zijn verdreven. In februari lanceerde de president de `operatie IJzeren Vuist' om het verzetsleger te elimineren.

Waarnemers schatten de kansen op een akkoord laag in. Ze wijzen erop dat dat de Oegandese president aan zijn aanbod om te praten de voorwaarde verbond dat de rebellen zich verzamelen op aangewezen plaatsen. Die eis hebben de rebellen direct verworpen omdat dit gelijk zou staan aan overgave.

In de staatskrant Sunday Vision bezwoer de president gisteren dat de strijd in het noorden binnenkort voorgoed voorbij is, ,,op zijn laatst in februari''. Hij noemde de rebellen ,,misdadige komedianten''. Volgens de president had de strijd onnodig lang geduurd omdat Westerse donorlanden eisten dat de defensie-uitgaven onder de twee procent van het bruto nationaal product bleven. Hij schreef ook dat rebellenleider Joseph Kony alleen onder militaire druk ,,oprecht over vrede zal praten of anders moet verdwijnen.''

Oeganda kon een half jaar geleden met zijn grootscheepse operatie tegen het Verzetsleger beginnen na een akkoord met buurland Soedan. Ze spraken af dat ze elkaar bij de bestrijding van rebellen zouden helpen. In het verleden opereerden Oegandese rebellen vanuit hun veilige bases in Soedan en werden ze door de Soedanese regering bewapend. Dat was een vergeldingsactie omdat Oeganda de Soedanese rebellenorganisatie SPLA steunde.

Bij de operatie IJzeren Vuist heeft Oeganda 14.000 soldaten, artillerie, tanks en helicopters ingezet. Maar de rebellen hebben de laatste maanden regelmatig op bloedige wijze teruggeslagen, begin deze maand nog met een aanval op een vluchtelingenkamp. Ze stalen voedsel en wapens en doodden meer dan vijftig burgers.

De leider van het Verzetsleger heeft christendom met traditioneel geloof gecombineerd. Aanvankelijk eiste hij dat Oeganda conform de bijbelse Tien Geboden zou worden geregeerd. Onlangs kwam de beweging met een politiek programma voor de verheffing van het achtergebleven noorden.