Veel schade door zware regenval

Zware regenval heeft zaterdag in een groot deel van Nederland veel overlast en schade veroorzaakt. Problemen waren er in West-Brabant, Zeeland, Limburg, Flevoland, Noord-Holland, Groningen, Friesland en het midden en oosten van Nederland. Op veel plaatsen kwamen straten blank te staan en liepen kelders, huizen en bedrijven onder water. De oogst op tienduizenden hectares moet als verloren worden beschouwd.

Door het KNMI werd de meeste regen gemeten in Weesp, waar in 24 uur 101 millimeter viel. Volgens waarnemers van Meteo Consult zou de meeste regen in Zevenbergen zijn gevallen: 130 millimeter. In de driehoek Prinsenbeek-Etten-Leur-Zevenbergen werden crisiscentra ingericht van waaruit brandweer, gemeenten en politie gezamenlijk de hulpverlening coördineerden. Bij een zwembad in Etten-Leur stortte een dak in.

Op veel plaatsen in West-Brabant stond het water tien centimeter hoog, wat voor de meeste huizen nog geen probleem was. Rondrijdende auto's veroorzaakten echter golven die de huizen binnenliepen, waardoor de politie genoodzaakt was wegen af te sluiten.

Getroffen landbouwers in West-Brabant en de provincies Groningen, Friesland, Drenthe en Flevoland willen in aanmerking komen voor een schaderegeling van het Rijk. Volgens J. Coppens van de LTO-kring West-Brabant loopt de schade bij sommige boerenbedrijven in de honderdduizenden euro's. In West-Brabant is het getroffen gebied circa 10.000 hectare groot, in het noorden 2.500 hectare.

Het crisisteam van het Hoogheemraadschap Rijnland kwam bij elkaar wegens de hoge waterstand in de Gouwe. Het gemaal Nieuwkoop in het Zuid-Hollandse Ter Aar is gisterochtend uitgebrand en daardoor uitgevallen. Ondanks noodscenario's zullen sommige tuinbouwbedrijven in de omgeving Ter Aar, Nieuwkoop en Liemeer flinke schade oplopen.

In Rotterdam kreeg de brandweer bijna zeshonderd telefoontjes over overlast. In de binnenstad werd een gemaal verkeerd-om aangezet, waardoor juist extra water werd aangevoerd. Vele kelders liepen onder. Op de snelwegen rond de Maasstad gebeurden tientallen ongelukken.

In Amsterdam stortte zaterdagavond rond kwart over zeven het dak van meubelwinkel Ikea in. Klanten waren er niet meer in de winkel, wel was personeel nog aan het opruimen. Niemand raakte gewond. [Vervolg ]REGENVAL: pagina 3]

REGENVAL

Drie hoosbuien in Eext

[Vervolg van pagina 1] Boven de afdeling waar banken getoond worden, ontstond bij de Ikea in Amsterdam een gat met een doorsnee van circa vijftien meter. Bovendien knapte de hoofdleiding van de sprinklerinstallatie, waardoor ook de gehele showroom blank kwam te staan. Het bezoekersaantal bij de Amsterdamse vestiging van Ikea is op zaterdag 10.000 en op zondag 12.000. Hoewel zelfs de vloeren weer hersteld moeten worden is het streven om de winkel volgende week weer te openen.

Ook het dak van zwembad Blijwater in Weesp stortte gedeeltelijk in. Hetzelfde gebeurde met het dak van een loods op een industrieterrein in Weesp. In Uithoorn liep een industriegebied onder water en stortte een dak van een bedrijf in.

De politie in Flevoland sloot 's avonds de dijk tussen Lelystad en Enkhuizen af, nadat het het in aanbouw zijnde naviduct bij Enkhuizen onder water was gelopen. Bij het naviduct kunnen automobilisten onder een sluis doorrijden. Het naviduct moet in 2003 gereed zijn.

Het Lowlands Festival in Biddinghuizen had ernstig te lijden onder de wateroverlast. Zes tractoren hielpen zondag om zo'n 1.500 auto's uit de modder te trekken.

Volgens het KNMI is net als vorige zomer ook deze zomerperiode zeer veel regen gevallen. Met nog een week te gaan telt deze zomer het hoogste aantal van twaalf dagen op minstens een KNMI-station waar 50 millimeter of meer regen is gevallen, aldus het KNMI.

Vorig jaar telde de zomer eveneens twaalf dagen met zo'n grote hoeveelheid neerslag, zodat het record van de laatste vijftig jaar twee jaar achtereen is gehaald.

Zaterdag is op zeker vijftien weerstations van het KNMI meer dan 50 mm gevallen. Het meest viel in Weesp (Noord-Holland) waar zondagochtend over 24 uur 101 mm werd afgetapt. Gouda (Zuid-Holland) had 88 mm, Zundert (Noord-Brabant) 77 mm, Oostvaardersdiep (Flevoland, 75 mm, Boskoop (Zuid-Holland) 75 mm en Schoonlo (Drenthe) 72 mm.

Ook in de nacht van vrijdag op zaterdag waren er wolkbreuken: Philippine (Zeeland) had 88 mm en Ginneken (Noord-Brabant) 53 mm. Opmerkelijk is dat Eext (Drenthe) deze zomer al driemaal door hoosbuien werd getroffen. Naar schatting viel in Eext deze maand ongeveer 295 mm, waarmee waarschijnlijk het absolute augustusrecord wordt overtroffen. Dit record staat op naam van Voorthuizen waar in augustus 1948 292 mm viel (waarvan 208 mm alleen al op 3 augustus, de hoogste etmaalsom ooit).

De natste maand ooit is oktober 1932, toen Zandvoort 321 mm registreerde. Normaal valt er in augustus in ons land tussen 55 en 70 mm, in september 60 tot 90 mm.

De zware zomerbuien wijzen volgens het KNMI op de kwetsbaarheid van Nederland voor het klimaat en de veranderingen daarvan. Bij een stijging van de gemiddelde temperatuur van 1 graad neemt statistisch gezien de intensiteit van zware buien toe met 10 procent.

HAGELSCHERM: pagina 11

Gerectificeerd

Gemaal

In het artikel Veel schade door zware regenval (26 augustus, pagina 1) wordt vermeld dat in de binnenstad van Rotterdam een gemaal verkeerd-om werd aangezet. Het Hoogheemraadschap van Schieland, de betreffende waterbeheerder, stelt dat dit onmogelijk is. De sterke stijging van het singelwater werd veroorzaakt door de riooloverstort.