Van Persie nu zondebok van Feyenoord

Roda JC 2

Feyenoord 2

Ruststand 1-1. 13. Paauwe 0-1, 37. Soetaers 1-1, 82. Van Hooijdonk 1-2, 87. Soetaers 2-2. Schds: Bossen. Tsch: 14.000.

De schlemiel van Feyenoord zat moederziel alleen in de spelersbus. Hij beet in een appel en staarde met een mistroostige blik naar de Limburgse sterrenhemel. Geen ploeggenoot die zich om hem bekommerde. Robin van Persie werd zaterdagavond aan zijn lot overgelaten na het 2-2 gelijkspel tegen Roda JC. Het grote voetbaltalent had het ook verbruid bij zijn trainer Van Marwijk, die hem verantwoordelijk stelde voor het puntenverlies in Kerkrade. Zelden werd een jonge speler zo openlijk aan de schandpaal genageld.

De 19-jarige Van Persie reageerde na afloop niet op de kritiek van zijn trainer. De door sommigen als wonderkind bestempelde voetballer wordt door de clubleiding zo veel mogelijk afgeschermd van de boze buitenwereld. Tijdens de wedstrijd deed hij in negatieve zin van zich spreken. Hij raakte geen bal goed tijdens een invalbeurt die welgeteld een half uur in beslag nam. Van Persie bakkeleide met zijn directe tegenstander Sonkaya, veroorzaakte een vrije trap die in de slotfase tot de gelijkmaker leidde, leed balverlies en maakte een onnodige overtreding.

Aan deze persoonlijke fout ging een riskante pass van zijn ploeggenoot Van Haaren vooraf, maar bijna niemand die de schuld aan de linksback gaf. Van Haaren had goed gespeeld en verdiende een compliment, meende de coach die zich al langer ergert aan de on verschillige houding van zijn raspaardje Van Persie. Op de open dag van Feyenoord, begin juli in de Kuip, waarschuwde Van Marwijk de Rotterdamse voetbaljeugd. Zij moest een voorbeeld nemen aan ervaren krachten als Bosvelt, Paauwe, Van Wonderen: minder getalenteerd, maar behept met meer geestdrift en discipline.

Van Marwijk was zelf ook een wispelturige linksbuiten, maar hij ging naar eigen zeggen altijd voor de winst. Hij vindt Van Persie een typisch product van de jonge generatie. Hij hekelt journalisten die het talent de hemel in prijzen. Van Persie moet volgens Van Marwijk nog heel veel leren om uit te groeien tot een topspeler. Dat hij deze zomer door een rugblessure vier maanden buitenspel stond, was voor de coach geen geldig excuus. Van Persie was na zijn invalbeurt rijp voor een wissel, maar Van Marwijk wilde het vertrouwen niet helemaal opzeggen.

Na afloop gaf hij Van Persie een reprimande in de kleedkamer. Van Marwijk wilde een signaal afgeven en daarom trok hij ook tijdens de persconferentie fel van leer. Hij nam hem niet alleen het balverlies kwalijk, zijn hele houding deugde van geen kanten. Van Marwijk beloofde hem een pittig gesprek. De trainer die in het openbaar zo ongebruikelijk fel van leer trok, beseft dat een kwelgeest een persoonlijke benadering verdient.

Van Persie – donkere blik, kromme benen – is volgens de kenners een kruising tussen twee levende legendes in de Kuip: Moulijn en Van Hanegem. De bal kleeft aan zijn voeten. Hij staat linksbuiten, maar verhuist in de toekomst wellicht naar het middenveld. Voorlopig zit hij op de reservebank.

Zaterdag mocht Van Persie na een uur invallen voor Lurling, die weer tegenviel. De jonge Braziliaan Leonardo is de derde linksbuiten van Feyenoord. Hij verving Kalou als schaduwspits. Leonardo, die net als Van Persie bekend staat als geniale lastpost, raakte gisteren op de training geblesseerd aan zijn enkel en is voorlopig uitgeschakeld. Morgenavond tegen Fenerbahce zal ook Van Persie vrijwel zeker niet aan spelen toekomen. Feyenoord verdedigt in Istanbul een 1-0 voorsprong en kan zich plaatsen voor de Champions League.

Tegen Roda JC heeft Van Persie voorlopig zijn laatste goodwill verspeeld. Hij zal moeten knokken voor eerherstel. Is hij hiertoe in staat? In zijn jeugd is hij welhaast doodgeknuffeld. Hij ging naast zijn schoenen lopen en werd door zijn club en zijn familie nauwelijks gecorrigeerd. Hij zou arrogant zijn.

Vorig seizoen durfde hij een vrije trap te nemen, hoewel specialist Van Hooijdonk ook achter de bal stond. Hij kreeg een reprimande voor zijn brutaliteit. In Kerkrade werd Van Persie weer door zijn oudere ploeggenoten terechtgewezen. Volgens Van Marwijk is dit de grootste winst die Feyenoord heeft geboekt; de spelers corrigeren elkaar, de coach hoeft vaak alleen maar toe te kijken.

Feyenoord speelde aanvankelijk als een kampioenselftal. Met flitsend aanvalsspel werd de thuisploeg van het veld gespeeld. Na de vroege openingstreffer van Paauwe leek een ruime zege in de maak, maar slordig keeperswerk bracht Feyenoord in de problemen. Zoetebier maakte hands buiten het strafschopgebied. Hij kreeg geen rode kaart, omdat de daaropvolgende (aangeschoten) handsbal van Soetaers niet werd gesignaleerd. De Belg profiteerde van de voordeelregel en zorgde voor de 1-1 ruststand.

Na de pauze ging de strijd gelijk op. Van Hooijdonk revancheerde zich voor twee mislukte vrije trappen door de bal bij de derde poging haarfijn in de linkerhoek van het Limburgse doel te schieten. Feyenoord leek verzekerd van drie punten, voordat Van Persie zich verslikte in de bal en de tegenstander.

Uit de vrije trap, die als voorzet was bedoeld, maakte Soetaers zijn tweede treffer van de avond. Weer ging Zoetebier niet vrijuit, maar de doelman uit Volendam kreeg het voordeel van de twijfel. De diep teleurgestelde trainer had zijn zondebok zorgvuldig uitgekozen.