Traag PSV omzeilt hechte Groningse muur pas in slotfase

PSV 1

FC Groningen 0

Ruststand 0-0. 82. Vogel 1-0. Schds: Jol Tsch: 30.500. Gele kaarten: Vogel, Gakhokidze (PSV), Broerse, Boekweg en Florén (FC Groningen).

PSV leek zaterdagavond in de eerste thuiswedstrijd van dit seizoen tegen duur puntenverlies op te lopen. De Eindhovense ploeg kreeg enkele goede kansen en dwong liefst 16 hoekschoppen af tegen het zeer defensieve FC Groningen, maar pas acht minuten voor tijd forceerde middenvelder Vogel de beslissing:1-0.

Op die manier gaf PSV een goed vervolg aan de 2-0 uitzege bij Excelsior in de seizoensouverture. ,,Maar daarmee is ook alles gezegd'', vond trainer Hiddink. ,,Ons spel is absoluut voor verbetering vatbaar.''

Gedurende het duel waren veel ogen gericht op Arjen Robben, het 18-jarige talent van PSV dat vorig jaar nog bij FC Groningen speelde. De uit Bedum afkomstige Robben werd afgelopen seizoen al door PSV vastgelegd. De linksbenige aanvaller debuteerde op 16-jarige leeftijd voor de Groningers. Dankzij zijn snelheid, dribbeltechniek en inzicht stond hij al snel op het verlanglijstje van de Nederlandse topclubs. Ook buitenlandse grootmachten als Bayern Müchen toonden interesse in hem, maar Robben koos voor PSV. De gemoedelijkheid van Eindhoven beviel Robben, want `in Groningen is de sfeer precies hetzelfde'. Robben plaatste later vraagtekens bij de omgangsvormen van technisch directeur Beenhakker van Ajax, die de indruk wekte dat het talent God op zijn blote knieën mocht danken dat de Amsterdamse club interesse in hem toonde.

Nadat hij zijn havo-diploma had gehaald, verhuisde Robben met zijn vriendin naar Eindhoven. In de voorbereiding bij PSV presteerde hij naar behoren. Hij won de supporters voor zich nadat hij in een oefenduel met het Belgische Turnhout tweemaal scoorde en opviel door zijn onbevangen spel. In de eerste competitiewedstrijd tegen Excelsior zette hij die lijn door. Invaller Robben dribbelde dat het een aard had en stichtte gevaar met knap uitgevoerde passeeracties en schoten op doel. Voor de wedstrijd tegen FC Groningen verkoos trainer Hiddink hem dan ook als linkshalf boven Georgi Gakhokidze, de Georgische meester van de risicoloze breedtepass.

FC Groningen, dat nog nooit in Eindhoven had gewonnen, was echter niet van plan om Robben veel ruimte te gunnen. Vorig jaar verloren de noorderlingen, vooral door een aanvallende tactiek, nog met 8-0 van PSV. Trainer Lodeweges wilde een dergelijk fiasco nu per se voorkomen, en stelde naast vijf verdedigers in Kristev slechts één spits op. Het verloop van de wedstrijd liet zich raden: nadat PSV er niet in slaagde een snelle openingstreffer te scoren, was er sprake van éénrichtingsverkeer. De verdedigers Allach en Schoenmakers ontfermden zich over de PSV-spitsen Kezman en Bruggink, terwijl Hoogstrate op het middenveld aanvoerder Van Bommel van de thuisploeg voor de voeten moest lopen.

De zeer defensieve tactiek van Lodeweges was te verdedigen: slechts op die wijze kunnen de mindere goden in de eredivisie punten halen bij de topclubs. De Duitsers hebben een mooi woord voor dat spel: Schadensbegrenzung, proberen om zo min mogelijk doelpunten tegen te krijgen. Het in een te laag tempo spelende PSV kreeg vlak voor rust pas de eerste grote kans: de ingevallen Vennegoor of Hesselink kopte rakelings naast het doel van keeper Beukenkamp. Ter illustratie: FC Groningen zou in de gehele wedstrijd twee keer op doel schieten.

De vleugelspelers van PSV, Robben en Rommedahl, wisten zich niet te onttrekken aan de dubbele dekking van de gasten. Rechterspits Rommedahl bleef teveel aan de zijlijn hangen. Robben toonde wat meer initiatief, al mist hij nog de brutaliteit van min of meer vergelijkbare talenten als Van der Vaart (Ajax) en Van Persie (Feyenoord), alsmede de straatvechtersmentaliteit van Theo Janssen (Vitesse). Na een uur werd Robben afgelost door Gakhokidze. Met 17 balcontacten (waarvan drie leidden tot balverlies), twee schoten op doel en een paar aardige passeeracties had Robben het niet slecht gedaan. ,,Hij krijgt de tijd om te rijpen bij ons'', zei trainer Hiddink van PSV na afloop. ,,Af en toe is hij nog wat naïef in zijn spel.''

Na rust pakte PSV de zaken wat energieker aan. Van Bommel en Bruggink probeerden met afstandsschoten te scoren. Aanvoerder Van Bommel trof de lat, terwijl Matthijs (FC Groningen) op de lijn redding bracht na een fout van Beukenkamp, nog altijd een van de zwakste keepers uit de eredivisie. Nadat Bruggink met twee directe vrije trappen geen doel trof, startte PSV een wanhoopsoffensief. Uiteindelijk werd vlak voor tijd dan toch het doel gevonden. Bruggink legde de bal na een lange trap af in de richting van de aanstormende Vogel. De meestal onzichtbare Zwitser schoot voor waarschijnlijk de tweede keer in zijn vierjarige loopbaan bij PSV op doel: 1-0. ,,Al met al een wedstrijd om snel te vergeten'', concludeerde de gewisselde ex-Groninger Robben.