Theater bij muziek op het Gergjev Festival

Anna Enquist schrijft voor het Gergjev Festival van het Rotterdams Philharmonisch Orkest de theatrale monoloog Alma. Het stuk gaat over Alma Mahler, de vrouw van componist Gustav Mahler, tijdens het ontstaansproces van zijn Zesde symfonie. De monoloog, uitgevoerd door Fanla Sorel, gaat op 19 september vooraf aan een concert met Mahlers Zesde symfonie.

Ook de theatermakers Gitta op den Akker en Han Hazewindus schrijven monologen die aansluiten bij programma's rondom de componisten Berlioz en Prokovjev. Berlioz' adoratie voor zijn geliefde actrice Harriet Smithson is het onderwerp van Op den Akker, die in Les soirées de l'orchestre' orkestleden vanuit de orkestbak aan het woord laat over de componist en zijn grote liefde. Berlioz wordt gespeeld door Jan Keesmaat.

Hazewindus maakt de voorstelling Notities van een Sovjet-oorlogscorrespondent, met flarden uit de notities van een Stalinistische journalist ten tijde van de Tweede Wereldoorlog. Louis d'Or-winnaar Steven van Watermeulen speelt de oorlogscorrespondent

Het tiendaagse Gergjev Festival speelt zich van 12 tot 20 september af in de Rotterdamse concertzaal De Doelen met als titel `Valery Gergiev 50 years – a life in music'.

Op het programma staan mijlpalen uit de carrière van de chef-dirigent van het Rotterdams Philharmonisch Orkest met werken van onder anderen Goebaldulina, Stravinsky, Prokovjev, Mahler, Berlioz en Sjostakovitsj. Het programma wordt ook omlijst met films, documentaires en inleidingen.