Qantas trotseert met winst crisis in luchtvaartsector

De Australische nationale luchtvaartmaatschappij Qantas heeft in het afgelopen boekjaar de nettowinst met 3 procent vergroot. Daarmee verwerft Qantas een bijzondere plaats in de internationale luchtvaartwereld, die na de terreuraanslagen van 11 september vorig jaar in een crisis is beland.

In de twaalf maanden tot 1 juli van dit jaar boekte Qantas een winst van 428 miljoen Australische dollar (240 miljoen euro). Het succes was voor een belangrijk deel te danken aan de sterke binnenlandse Australische markt, waar de belangrijkste concurrent Ansett vorig jaar failliet ging. De Australische economie heeft bovendien weinig last van de economische teruggang waarmee andere westerse landen kampen.

Het faillissement van Ansett was overigens vooral een gevolg van de financiële moeilijkheden waarmee Ansetts moedermaatschappij Air New Zealand kampte. Na 11 september kreeg Qantas wel te maken met een achteruitgang op de buitenlandse routes. Volgens Qantas-directeur Geoff Dixon heeft de internationale vraag zich in de tweede helft van het boekjaar hersteld. ,,Dit geeft een goede basis voor verdere verbetering'', aldus Dixon.

De bestuursvoorzitter van Qantas, Margaret Jackson, zegt dat haar maatschappij de blik nu vooral op buitenlandse expansie richt. Qantas kijkt vooral naar de Verenigde Staten. In dat land verwacht de maatschappij een belangrijke deregulering van de luchtvaartmarkt.

,,Er komen daardoor mogelijkheden voor ons, die zich nog nooit eerder hebben voorgedaan'', aldus Jackson. Ook in Azië en Europa denkt Qantas te kunnen uitbreiden, mogelijk in samenwerking met bestaande maatschappijen.

Qantas voert nu besprekingen met Air New Zealand over het verwerven van een minderheidsbelang in die maatschappij. Air New Zealand werd vorig jaar van een faillisement gered doordat de Nieuw-Zeelandse regering 81 procent van de aandelen overman en financiële garanties bood. Binnen Nieuw-Zeeland bestaat echter twijfel over de verkoop van Air New Zealand aan Qantas, omdat dit de concurrentie op routes naar en binnen Nieuw Zeeland tot een minimum zou reduceren.

De goede prestaties van Qantas helpen het bedrijf bij de financiering van de uitbreidingsplannen. Vorige week was een speciale emissie van Qantas-aandelen ter waarde van 600 miljoen Australische dollar (337 miljoen euro) overtekend. Met de opbrengst wil de Australische luchtvaartmaatschappij nieuwe toestellen aankopen.

    • Hans van Kregten