Oprichters sturen top Magnus naar huis

Zowel de raad van bestuur als de raad van commissarissen van het beursgenoteerde automatiseringsbedrijf Magnus zijn vandaag opgestapt. Zij hebben volgens de onderneming een ,,fundamenteel verschil van inzicht'' met een groep grootaandeelhouders die samen circa 53 procent van de aandelen bezit.

Het is uniek voor het Nederlandse bedrijfsleven dat zowel het management als de toezichthouders tegelijkertijd opstappen. Alleen het vertrek van een voltallige raad van commissarissen is eerder voorgekomen. Vorig jaar gebeurde dat bij biotechnologiebedrijf Pharming, marktonderzoeker Emis, internetfinancier Newconomy en automatiseerder Nedgraphics. Dit jaar bij het inmiddels failliete telecombedrijf KPNQwest.

De grootaandeelhouders van Magnus, dat 460 werknemers telt, zijn verenigd in de stichting Magpars. In deze stichting zitten twintig mensen, waaronder de vijf oprichters van Magnus. Volgens een woordvoerder van Magnus richtte de onvrede van de aandeelhouders zich op de strategie. ,,Het management stond een acquisitiestrategie voor ogen, terwijl de aandeelhouders winstgevendheid voorop stellen.'' Magnus had een tweekoppige raad van bestuur, bestaand uit voorzitter M. Verver en financieel directeur L. Bienfait.

Een van de oprichters, F. Hermans, heeft met onmiddellijke ingang de leiding van het bedrijf op zich genomen. Uiterlijk op 16 september wordt een nieuwe raad van bestuur en commissarissen benoemd in een buitengewone aandeelhoudersvergadering.

Magnus dook begin dit jaar in het rood. De onderneming uit Naarden boekte een verlies van 1,4 miljoen euro over vorig jaar terwijl in 2000 nog 1,7 miljoen euro winst werd behaald. Over het eerste halfjaar werd een nog hoger verlies van 2,5 miljoen euro geleden. Het bedrijf heeft last van de ingezakte automatiseringsmarkt. Magnus richt zich met name op het installeren van bedrijfssoftware ontwikkeld door het Duitse SAP.

De koers van het bedrijf heeft een vrije val gemaakt. Begin vorig jaar noteerde het aandeel nog 6 euro, de laatste tijd schommelt de koers rond 0,5 euro. Magnus werd in 1990 opgericht door vijf managers van het huidige Accenture, een IT-consultant, en ging in 1998 naar de beurs.