Mbeki bij begin van top: `stop mondiale apartheid'

De wereldtop over duurzame ontwikkeling in Johannesburg moet een einde maken aan de scheiding tussen arm en rijk. Dat zei de Zuid-Afrikaanse president Thabo Mbeki vanmorgen bij de opening van de VN-conferentie, die tot 4 september duurt.

,,Een samenleving die is gebaseerd op armoede voor velen en rijkdom voor enkelen, gekarakteriseerd door eilanden van welvaart, omringd door een zee van armoede, is niet duurzaam'', aldus Mbeki. Hij riep de delegatieleden van meer dan honderd landen op om te komen met een serieus actieplan dat een einde moet maken aan de armoede, zonder de aarde te vergiftigen op de manier zoals westerse industrieën hebben gedaan.

De Zuid-Afrikaanse president bekritiseerde daarmee het gebrek aan daadkracht van de rijke landen na de zogeheten Earthsummit in Rio de Janeiro tien jaar geleden. Ook de conferenties in de aanloop naar de top in Johannesburg zijn tot nu toe volgens velen blijven steken in goede bedoelingen.

Kofi Annan, secretaris-generaal van de Verenigde Naties, noemde duurzame ontwikkeling eerder dit jaar ,,voor vele miljoenen mensen, en potentieel voor de hele mensheid, een kwestie van leven of dood''.

Dit weekeinde, tijdens een kleurrijke openingsceremonie, herinnerde Mbeki aan de solidariteit waardoor in 1994 een einde kwam aan het apartheidsbewind in Zuid-Afrika. Hij riep de wereld op een einde te maken aan ,,de mondiale apartheid'' en wees op het ,,ongekende consumptieniveau, de luxe en welvaart'' van een rijke minderheid, ,,terwijl een arme meerderheid dagelijks te maken heeft met ontberingen, lijden en ontmenselijking''.

Tijdens enkele kleine betogingen kwam het de afgelopen dagen tot felle confrontaties tussen demonstranten en politie. In Johannesburg zijn in verband met de top 10.000 extra politieagenten ingezet. Ze traden hard op tegen de onaangekondigde demonstraties.

De tienduizenden gedelegeerden hebben tien dagen de tijd om het eens te worden over een verklaring waarin afspraken worden vastgelegd over economische en sociale ontwikkeling die niet ten koste gaat van het milieu.

ACHTERGROND: pagina 5