Leger Israël: kritiek op rovende soldaten

Het Israëlische opperbevel heeft door radio Israël aan het licht gebrachte plunderingen door soldaten in de Palestijnse gebieden als ,,beestachtig moreel verval'' veroordeeld. De militaire correspondente van de radio lichtte gisteren aan de hand van anonieme getuigenissen van soldaten de plunderingen toe in Jenin, Bethlehem, Ramallah en andere plaatsen op de Westelijke Jordaanoever die dit jaar door Israël zijn herbezet. Volgens militaire bronnen heeft de militaire politie dit jaar tegen 35 soldaten een onderzoek ingesteld wegens plundering. De krant Ma'ariv meldt vandaag dat de militaire politie sedert eind maart dit jaar in totaal 232 soldaten van plundering verdenkt. Diefstal van bezittingen van Palestijnen door soldaten wordt door het opperbevel gezien als een ernstige ondermijning van de militaire code.

Uit getuigenissen van soldaten tegenover radio Israël en in de kranten van vandaag blijkt dat de plunderende soldaten het tijdens huiszoekingen hadden gemunt op geld, sieraden, radio's, camera's en andere gemakkelijk mee te nemen kostbare bezittingen. Een soldaat vertelde dat een tank in Bethlehem een auto ramde en de commandant van de tank daarna de autoradio uit de gehavende auto haalde. Volgens een andere getuigenis ontvreemdde een soldaat uit het hoofdkwartier van Yasser Arafat in Ramallah een plat tv-scherm. Toen de commandant dat in de gaten kreeg ontstak hij in woede, nam het scherm van de soldaat af en vernietigde het.

In een in het leger verspreidde dagorder houdt het opperbevel de soldaten voor dat plunderingen ,,ons en de rechtvaardigheid van onze strijd besmeuren''.

De militaire historicus Meir Pe'il zegt vandaag in een vraaggesprek met Yediot Ahronot dat ,,in alle oorlogen is geplunderd. De meeste gevallen kennen we niet omdat ze zich in alle stilte voltrekken. We gedragen ons niet meer zoals Israëls traditie gebiedt''.

De Israëlische media hebben gisteren en vandaag opvallend veel aandacht aan de plunderingen besteed en in commentaren naar de oorzaken van dit verschijnsel gezocht. In een hoofdartikel schrijft Yediot Ahronot dat morele principes die in de oorlog hoog moeten worden gehouden hun betekenis verliezen als generaals van mening zijn dat het doden van burgers niet noodzakelijkerwijs moet worden veroordeeld. Als voorbeeld haalt de krant een uitspraak aan van de commandant van de luchtmacht dat hij er geen minuut minder om sliep toen een gevechtsvliegtuig een bom van een ton losliet op een huis in Gaza waardoor behalve een gezochte terrorist ook elf kinderen werden gedood.