Klein, duur en mooi

Small is beautiful. Kleine apparaten hebben een bijzondere soort schoonheid. Er is vaak veel aandacht besteed aan de vormgeving omdat er met centimeters en millimeters gewoekerd moet worden. Ze vertederen ook. Een klein muisje naast de pc van een vierjarige ziet er buitengewoon lief uit. Net als een geheugenstaaf die niet groter is dan een pink.

Kleine harde schijven zijn inmiddels volop te koop. Op een staafje dat ongeveer 8 cm lang en 2 cm breed is, past maximaal 1 gigabyte aan gegevens. (De eerste draagbare geheugentjes van 2 gigabyte zijn al aangekondigd.) Ze passen in de USB-opening van de desktop of laptop en kunnen als sleutelhanger dienen. Draagbaar geheugen is praktisch voor mensen die verschillende computers of werkplekken hebben en voor verzamelaars van MP3's of andere digitake bestanden.

Het Amerikaanse bedrijf JMTek levert ook USB-drives met uitgebreide functionaliteiten zoals e-mail en beveiliging. Middels een voorgeïnstalleerd e-mailprogramma kunnen mobiele werkers altijd over hun elektronische post beschikken. JMTek richt zich op de markt van verkopers, uitzendkrachten en andere mobiele werkers die niet genoeg van computers en netwerken weten om hun e-mail op een andere manier te lezen op vreemde computers.

De kleine geheugens kunnen gemakkelijk zoekraken of gestolen worden. Op de beveiligde USB-drives van JMTek kunnen bedrijfsgeheimen versleuteld worden opgeslagen. De eerlijke maar nieuwsgierige vinder en de bedrijfsspion hebben niets aan de schijfjes omdat ze de informatie die erop staat niet kunnen lezen.

Goedkoop zijn de draagbare geheugentjes niet. Een staafje van 1 gigabyte van het merk Memorybar kost 665 euro. Andere merken (JMTek, Targus) zijn niet goedkoper.

De USB-drives vormen de basis van de piepkleine MP3-spelers die langzamerhand de loggere apparaten van de markt verdringen. Voorzien van een oortelefoontje en een paar knopjes doen USB-drives het prima als MP3-speler. Creative Technology heeft onlangs een dergelijke MP3-speler op de markt gebracht, de Nomad MuVo. Het voordeel van deze MP3-speler is niet alleen zijn kleine formaat. Een groter voordeel is dat de gebruiker geen kabels nodig heeft om de speler van MP3-bestanden te voorzien. Het apparaatje kan net als de geheugenstaafjes rechtstreeks in de USB-opening van de computer geprikt worden.

Wie meer ruimte dan 1 gigabyte nodig heeft, kan een PCMIA-geheugenkaart van 2 of 5 gigabyte kopen. PCMIA-kaarten (al bekend als modems en netwerkkaarten) zijn iets groter dan de USB-geheugenstaafjes, maar nog wel zo klein dat ze gemakkelijk in de broek- of borstzak gestoken kunnen worden. Toshiba heeft onlangs twee geheugenkaarten voor de PCMIA-slots van laptops uitgebracht. De kaart met 5 gb kost ongeveer 400 euro.

Nog meer opslagcapaciteit is beschikbaar voor computerbezitters met een FireWire-poort. FireWire, dat ook wel wordt aangeduid met IEEE 1394 en i.LINK, transporteert data veel sneller dan USB. Een harde schijf met 10 gigabyte aan gegevens kopiëren kost slechts een paar seconden.

Het Californische bedrijf EZQuest heeft eind juni onder de naam Cobra Slim Line FireWire enkele draagbare harde schijven voor FireWire op de markt gebracht. De schijven meten 13,9 x 8,8 x 2,5 centimeter. De grootste kleine harde schijf van EZQuest kan 60 gigabyte aan data bevatten. De prijs is ongeveer 550 euro.

Op vliegvelden en op andere plekken waar je lang moet wachten zie je het steeds vaker: ouders die hun kinderen stil houden met een draagbare dvd-speler of een laptop met een dvd-drive. Binnenkort kunnen de kleintjes ieder hun eigen film kijken. Intel is van plan om een portable videospeler op de markt te brengen. Het apparaat, ongeveer zo groot als een Gameboy color, kan films in MPEG4-formaat afspelen. Dit compressieformaat zorgt ervoor dat 70 uur film op een schijf van 20 gigabyte past. De compressie tast de kwaliteit van de film nauwelijks aan.

De kleine pc's van Unicomp Laboratories die onder de naam Cappuccino Mini PC worden verkocht zijn praktisch voor particulieren en bedrijven met ruimtegebrek. De pc's, die worden verkocht op de Amerikaanse gadget-site ThinkGeek zijn 15,2 14,6 5,7 centimeter groot. Het duurste model kost 1.250 dollar. Voor die prijs heb je een complete pc met een 1,2 Gigahertz Intel processor, 512 megabyte intern geheugen, een harde schijf van 30 gigabyte, een intern modem en een netwerkkaart, een cd- en een dvd-writer, 4 USB-poorten en 2 FireWire-poorten.

Nog kleiner dan de Cappuccino Mini PC is de Espresso Pocket PC van dezelfde firma. De Espresso is slechts 15 x 10 x 3 centimeter groot. De Mocha, de grootste mini pc (afmetingen 19,8 x 16 x 6,2 centimeter), kost ongeveer 1.500 dollar en is uitgerust met een Pentium IV-chip van 2,4 Gigahertz.

Een andere, plaatsbesparende pc is de Profile 4 van Gateway, die enigszins lijkt op de nieuwste iMac van Apple. De Profile 4, die vandaag in de Verenigde Staten wordt geïntroduceerd, heeft de eigenlijke computer verwerkt in de standaard van het dunne beeldscherm. Nieuw is dit idee overigens niet. Gateway, dat vorig jaar is gestopt met de verkoop van pc's in Europa, bracht al eerder enkele Profile-modellen op de markt.

Minimuizen zijn handig omdat ze zo klein en licht zijn. Voor reizigers die een laptop al zwaar genoeg vinden, zijn ze een aanrader. Een kleine muis werkt veel prettiger dan de touchpad waarmee de meeste laptops tegenwoordig zijn uitgerust. Ook voor kinderen is een minimuis praktisch. Voor kleine handjes is een normale muis eigenlijk te groot en daarom een RSI-risico.

Er zijn verschillende kleine muizen: de Logitech MouseMan Traveler, IOGear Mini Mouse, de Kensington Pocket Mouse. De MouseMan Traveler heeft een wat langwerpig ontwerp en wordt in hippe metallic kleuren geleverd. De Pocket Mouse van Kensington is wat ronder van vorm en is er alleen in het donkerblauw. Welke het beste bevalt, is een kwestie van even uitproberen in de winkel.

Websites: www.memorybar.com; www.usbdrive.com; www.targus.com; www.toshiba.com/taissdd; www.ezq.com; www.smartdisk.com; www.cappuccinopc.com; www.thinkgeek.com