Italië wil biljet van 1 euro, geen munt

Italië wil een biljet van één euro om consumenten en verkopers bewust te maken van de waarde van het geld. Een papieren euro kan zo helpen om de inflatie in de eurozone te beteugelen.

De Italiaanse minister van Economie en Financiën, Tremonti, heeft dit zaterdagavond gezegd in een vraaggesprek met de publieke tv-zender RAI3. ,,We willen een papieren euro zoals er ook een papieren dollar is'', zei Tremonti. ,,Dat is erg belangrijk om de prijzen te stabiliseren: mensen zijn geneigd om geen waarde toe te kennen aan munten, maar wel aan biljetten.'' Met een beter besef van de waarde van het geld geven consumenten minder makkelijk hun geld uit, is de redenering.

Nog heviger dan in bijvoorbeeld Nederland woedt er in Italië een debat over de kosten van levensonderhoud, die deels zijn gestegen door de overgang naar de euro. ,,Op dit moment is het belangrijkste probleem dat het leven duur is'', zei Tremonti. Volgens hem zijn er verschillende verkopers die misbruik hebben gemaakt van de overgang naar de euro op 1 januari.

Vorige week donderdag werd bekendgemaakt dat de inflatie in de maand augustus met 2,3 procent is toegenomen. Dat veroorzaakte een algemeen protest van consumenten en van vakbonden, die al gemaakte CAO-afspraken willen herzien. Premier Berlusconi heeft daarop aangekondigd de prijzen voor publieke diensten volgend jaar te zullen bevriezen.

De euroinflatie is ook in Nederland onderwerp van debat. Zo gaf president Wellink van De Nederlandsche Bank onlangs toe dat de euroinflatie hoger is uitgevallen dan voorspeld.