`Houston, we have a problem'

Mede als gevolg van de falende communicatie-apparatuur greep wielrenner Erik Dekker zaterdag naast de eindoverwinning in de Ronde van Nederland. Ploegleider Theo de Rooij kon met zijn zender geen contact maken met de ontketende Michael Boogerd, die met de uiteindelijke rondewinnaar Kim Kirchen aan de leiding ging. Boogerd hoorde te laat dat zijn ploeggenoot Dekker in kansrijke positie niet ver achter hem reed. Volgens Boogerd was zijn oordopje `lek geregend' en functioneerde de apparatuur niet meer.

Henk Jacobs is directeur van Jacobs Breda Electronics, een bedrijf dat communicatie-apparatuur levert aan zeventig wielerteams, waaronder het merendeel van de profploegen. Rabobank is een van de oudste klanten.

Wat ging er zaterdag mis?

Henk Jacobs: ,,We krijgen de apparatuur terug en gaan het onderzoeken. Ik ben zaterdag niet ter plaatse geweest, maar ik heb vanochtend wel een e-mailtje van Theo de Rooij gekregen. Hij liet me weten dat de apparatuur na afloop is getest en dat die toen wel werkte. Het is goed mogelijk dat er door de extreme weersomstandigheden geen contact meer mogelijk was tussen ploegleider en renners. Bij de NOS, waar ze over veel zwaardere apparatuur beschikken en die bovendien veel beter kan worden ingepakt, hadden ze ook grote problemen met de verbinding.''

Hoe kwetsbaar is de apparatuur als het regent?

,,Alle kwetsbare delen worden ingespoten met een vochtwerend materiaal. Maar als het langdurig aan vocht blootstaat, kan het vocht de apparatuur toch aantasten. Het slechte weer kan er ook toe leiden dat het bereik korter is.''

Volgens Boogerd stoort de apparatuur vaak, ook doordat bijna alle ploegen er gebruik van maken.

,,De zenders kunnen elkaar onderling niet storen, want elke ploeg heeft een andere frequentie met een daarbij behorende `CT-6-code'. In de meeste gevallen werkt de apparatuur zeer goed, anders zouden de ploegen er niet mee rijden. Het is net als met een wiel of een ander onderdeel van de fiets: dat gaat ook wel eens stuk. Je moet de communicatie-apparatuur zien als een hulpmiddel dat in sommige gevallen uitkomst biedt.''