`Hier mogen zeker alleen blanken naar binnen?'

Het meisje voor de ingang van het concertterrein in het centrum van Johannesburg is buiten zinnen. ,,Racisten, dat zijn jullie'' schreeuwt ze. ,,Hier mogen zeker alleen blanken naar binnen?''

Het is half negen zondagavond, een half uur voor de Zuid-Afrikaanse president Thabo Mbeki zijn openingstoespraak zal houden aan de vooravond van de wereldtop voor duurzame ontwikkeling. De locatie is het Ubuntu Dorp. Ubuntu betekent samenzijn in Zulu. Het leek de organisatoren een gepaste naam voor een plek waar `het gewone volk' onder het genot van drank en muziek kennis zou kunnen maken met de gedelegeerden. Het gewone volk met kaartjes dan, want op de plastic stoeltjes voor het podium zitten alleen de duurst geklede inwoners van Johannesburg.

Het mag wat kosten op de top die vooral over armoedebestrijding gaat. Hotels zijn al weken volgeboekt. Johannesburgers hebben hun huizen gretig in de aanbieding gedaan voor de gedelegeerden die nog een kamer zoeken. Zelfs in de oudste township van Johannesburg, Soweto, zijn huizen te huur voor meer dan 500 euro per dag.

Johannesburg: Sensational City hangt sinds het weekeinde op alle lantaarnpalen, met een knipoog naar de statistieken die deze stad het imago van 's werelds misdaadhoofdstad heeft gegeven. De regering heeft tienduizend agenten de straat opgestuurd die in snelle BMW's de stad conferentiewaardig moeten houden.

In de beruchte wijk Hillbrow werden dit weekeinde honderden illegale immigranten gearresteerd. En de eerste auto van een gedelegeerde die werd gestolen was binnen een half uur opgespoord. We staan op scherp was de boodschap van de politie.

Zaterdagavond gaven actiegroepen de politie alvast een vingeroefening. Vijfhonderd demonstranten marcheerden in de richting van het conferentieoord. Na knalgranaten en traangas van de politie was het snel afgelopen.