Heerenveen wordt verrast door RKC

Heerenveen heeft gisteren op eigen veld verrassend verloren van RKC Waalwijk. In het Abe Lenstra-stadion werd het 1-2. Verdediger Gérard de Nooijer bracht Heerenveen voor rust op 1-0. Na een uur voetballen maakte Hoogendorp gelijk waarna even later Youri Cornelisse voor RKC het winnende doelpunt maakte.

De gepromoveerde clubs FC Zwolle en Excelsior hielden beiden één punt over aan hun duel in Zwolle. De thuisclub leek lange tijd te gaan winnen, maar in de slotfase maakte Excelsior gelijk. Boutahar scoorde. Zwolle was al in de negende minuut op 1-0 gekomen, dankzij Richard Roelofsen.

De Graafschap, met Peter van Vossen in een hoofdrol, versloeg in Doetinchem RBC Roosendaal met 2-0. Van Vossen maakte het eerste doelpunt, miste vervolgens een strafschop, maar gaf weer wel een assist op Valejev.

De derby in Tilburg tussen Willem II en NAC eindigde in 1-1. De ploeg uit Breda kwam op voorsprong door een doelpunt van Van den Eede. NAC was een uur lang de baas over Willem II. NAC-coach Ten Cate had in die tijd tien kansen voor zijn ploeg geteld waar er uiteindelijk maar één van werd benut. Mourad, net als Van den Eede afkomstig van FC Den Bosch, schoot de Tilburgers kort voor rust weer op gelijke hoogte. Het was ook de eerste keer dat NAC-doelman Babos werd getest.

Ook FC Twente en FC Utrecht speelden gisteren gelijk, 1-1. In Enschede zorgde Houwing voor 1-0, Kuyt maakte gelijk. Voor Twente was dit het eerste punt dat de club uit twee thuiswedstrijden haalde. Twentes coach Vandereycken was niet ontevreden over het gelijkspel van zijn ploeg tegen Utrecht: ,,We gaan voorzichtig vooruit.'' De club, ooit subtopper, heeft twee zware jaren achter de rug. ,,Verwacht niet dat het verleden zomaar even kan worden weggewerkt'', zei de Belgische trainer. ,,Het heeft tijd nodig. Ik zie vooruitgang.''

Conclusies wil de voormalig international Vandereycken nog niet trekken. Hij is pas een week of vier bezig in Enschede. Positief vindt hij wel dat een aantal jeugdspelers, zij het aarzelend, zich manifesteert. Het is de eerste keuze die Vandereycken heeft gemaakt, ten koste van routine. ,,Maar dat wil niet zeggen dat ik andere jongens heb afgeschreven.'' Ook FC Utrecht heeft nu één punt uit twee duels. Maar de club speelde wel twee keer uit.

Toch was coach Foeke Booy van FC Utrecht niet echt tevreden: ,,We wisten dat FC Twente in een moeilijke periode zit. Daarom gingen we hier voor drie punten. Achteraf moeten we genoegen nemen met een puntje. In de slotfase heeft doelman Wapenaar ons zelfs gered, bij twee goede kansen van de tegenstander.''