Filmtycoon overleden

Ted Ashley, de man die de Amerikaanse filmmaatschappij Warner Bros. opstuwde in de vaart der volkeren, is op 80-jarige leeftijd in New York overleden. Hij was de motor achter films als The Exorcist, All the President's Men, Dirty Harry en Superman. Ashley was van 1969 tot 1980 directeur van Warner Bros. In die tijd bracht hij het eerst wat armoedige, verlies lijdende bedrijfje in korte tijd tot grote bloei door kassuccessen met onder anderen Clint Eastwood en Barbara Streisand uit te brengen. Hij leidde ook een nieuwe generatie managers in het fimbedrijf op die jarenlang de dienst in Hollywood hebben uitgemaakt. Begin jaren `70 werkte hij samen met Frank Wells, die later directeur werd van Walt Disney co. en met John Calley, nu topman van Sony Pictures, aan bekende films als A Clockwork Orange, A Star Is Born, Chariots Of Fire, Dog Day Afternoon, The Goodbye Girl, Klute, Towering Inferno en What's Up Doc?

Ashley had al op zijn 23ste een eigen agentschap waarmee hij niet alleen de belangen behartigde van acteurs, maar ook van toneelschrijvers als Tennessee Williams en Arthur Miller en de zanger Perry Como. Ook verkocht het bureau tv-shows als The Danny Kaye Show, The Doris Day Show, Mission: Impossible, Star Trek en Dr. Kildare.