Eind in zicht van carrière Siemerink

Jan Siemerink heeft zaterdag zoals verwacht het einde van zijn professionele tennisloopbaan aangekondigd. De 32-jarige tennisser maakte dertien jaar deel uit van het internationale circuit. Hij won vier toernooien en stond in 1998 kortstondig op de veertiende plaats van de wereldranglijst.

Siemerink nam zijn besluit om te stoppen na zijn verloren partij in de eerste ronde van het kwalificatietoernooi voor de US Open, vorige week tegen de Brit Martin Lee. De linkshandige speler die dit jaar ver buiten de top-100 viel heeft geen zin meer om zich op kleine toernooien terug te vechten naar een hogere notering op de ranglijst.

Siemerink speelt volgend weekeinde nog wel mee in de finale van de Duitse Bundesliga waarin hij dit seizoen als dubbelspeler uitkomt voor Blau-Weiss Sundern.

Van de drie Nederlandse tennissers die zich vrijdag via de kwalificaties voor het hoofdtoernooi van de US Open hebben geplaatst heeft Martin Verkerk de zwaarste tegenstander geloot. Hij komt morgen in zijn eerste optreden in New York uit tegen de als elfde geplaatste Amerikaan Andy Roddick. John van Lottum en Edwin Kempes stuiten vandaag respectievelijk op de Peruaan Luis Horna en de Amerikaan Justin Gimelstob. Ook Richard Krajicek komt vandaag in actie, tegen de Tsjech Jiri Novak. Sjeng Schalken (tegen Mark Philippoussis) en Raemon Sluiter (tegen Taylor Dent) spelen morgen. In het vrouwentoernooi treft Miriam Oremans vandaag de Hongaarse Petra Mandula.

Daviscupcaptain Tjerk Bogtstra heeft Richard Krajicek en Martin Verkerk opgenomen in de voorlopige selectie voor het promotie-degradatieduel volgende maand in en tegen Finland. De ploeg bestaat verder uit Sjeng Schalken, Raemon Sluiter en Paul Haarhuis. Krajicek zal na de US Open bepalen of hij wil meedoen in de wedstrijd tegen de Finnen. Hij wil afwachten hoe zijn elleboog het grandslamtoernooi in New York doorstaat. Krajicek tenniste in juli 2000 voor het laatst een partij in de landenwedstrijd tegen Oezbekistan.

Verkerk maakt voor het eerst deel uit van de selectie. Eerder deze maand bereikte hij voor het eerst de kwartfinales op de ATP-tour. Bogtstra zal tien dagen voor het duel zijn definitieve ploeg van vier bekend maken. De wedstrijd is van 20 tot en met 22 september. Bij winst verzekert Oranje zich van een plaats in de wereldgroep.