Dineren onder contract

In een aantal restaurants in Londen moet de klant voordat hij bepaalde gerechten krijgt voorgezet een contract tekenen waarin staat dat het restaurant niet aansprakelijk kan worden gesteld als de klant ziek wordt. Dat kan gebeuren na het eten van rood, of halfgaar vlees, dat mogelijk besmet is met de E-coli en salmonellabacterie. Planet Hollywood, All Bar One en Shoeless Joes behoren tot de restaurants die bereid zijn niet-gare hamburgers, worstjes en gehakt te serveren, mits de klant een handtekening en naam en adres achterlaat. Café Rouge serveert onder geen enkele voorwaarde rood vlees. De klant wordt vriendelijk en beleefd verzocht iets anders van het menu uit te kiezen. Restaurantcriticus Egon Ronay vindt die contracten absurd. Als iets gevaarlijk is, moeten ze het maar niet op de kaart zetten. Zonder contract kun je in Londen voor een steak tartaar of bijna rauwe hamburger terecht bij respectievelijk Chez Gérard en bij de Aberdeen Steak Houses. Het zijn niet de enige tekenen van de bezorgdheid om het welzijn van de klant. In Terence Conrans Le Pont de la Tour wordt de klant gewaarschuwd voor het gevaar van het drinken van alcohol tijdens het eten van oesters. Vandaag een recept voor een vleespastei van tataarse afkomst. Bereiding: wel de rozijnen een nacht in water en laat ze uitlekken. Bak de gesnipperde ui in olie zacht en glazig. Voeg het gehakt toe en bak het korrelig en gaar. Breng het op smaak met zout en peper. Leg de cirkel ontdooid deeg in een vorm die iets kleiner is dan het deeg, dat de rand moet bedekken. Bedek de bodem met gehakt. Dan een laag fijngehakt ei, gevolgd door de rijst. De laatste laag bestaat uit rozijnen. Dek toe met bladerdeeg. Druk de naden van het deegdeksel en die van de rand op elkaar. Besmeer de deksel met losgeklopt ei en melk. Bak de pastei circa 40 minuten in een voorverwarmde oven van 190 graden.