Deining rond beeld Alexander

Rondom een toeristisch project bij Asproválta, aan de Grieks-Macedonische kust is deining ontstaan. Op die plek moet de komende tien jaar de beeltenis van Alexander de Grote (vierde eeuw voor Christus) in afmetingen van 80 bij 57 meter in de rotsen worden uitgehouden, zodat die van kilometers ver zichtbaar is. Als voorbeeld dienen sculpturen van Amerikaanse presidenten in Mount Rushmore. Het beeld is een Grieks-Amerikaans initiatief, van de in Chicago gevestigde Alexander the Great Foundation.

De beeltenis van Alexander de Grote zou onderdeel gaan uitmaken van een `themapark' met openluchttheater en museum, dat het toerisme in de streek moet bevorderen. Plaatselijk zijn er dan ook al voorstanders van het plan, maar archeologen in Griekenland zien er niets anders in dan kitsch en vrezen bovendien dat bestaande antieke overblijfselen door de werkzaamheden gevaar gaan lopen. De archeologen dreigen met hun protest naar de rechter te stappen. Het gerenommeerde ochtendblad Kathimerini schreef: ,,Dit particulier initiatief is van dubieuze esthetische waarde voor de omgeving en onaanvaardbaar in een Griekse context.''

Het plan komt zonder twijfel voort uit de Griekse gevoeligheden rondom Alexander die tien jaar geleden hoog zijn opgelopen toen de republiek Macedonië onder deze naam dezelfde figuur begon te `claimen'. Binnen Griekenland en ook in de aangrenzende republiek is de kwestie intussen redelijk afgekoeld. Er was hier nog wel algehele blijdschap over de archeologische vondsten, die juist dit weekeinde bekend werden gemaakt, van tachtig aristocratische graven toebehorend aan Alexanders voorouders die twee eeuwen vóór hem leefden. De graven werden gevonden bij de oude Macedonische hoofdstad en nu provinciehoofdstad Pella.