Chinees Kruidvat

De uiterste geheime, maar enig ware reden voor de Chinese overname van de Hollandse Kruidvat-keten was natuurlijk de begeerte naar de goedkope Kruidvat-cd's, niet de Chinese zorg om onze drogistenspulletjes. Voor 1.3 miljard euro, precies één euro per Chinees, verwierf China vorige week niet alleen de toegang tot de megapakhuizen met Kruidvat-cd's (o.a. de complete oeuvre's van Bach en Mozart, alle meesterwerken van Beethoven zonder Für Elise etc) maar ook de heerschappij over de toekomstige uitgaven.

Het opkopen van Kruidvat lijkt de late, maar definitieve Chinese wraak op Unilever-topman Sidney van den Bergh, die al decennia geleden zo graag de Chinese markt op wilde: ,,Als elke Chinees elk jaar één stukje zeep koopt, zijn dat toch een miljard stukjes zeep.''

Sinds het bezoek aan China van de Amerikaanse violist Isaac Stern in 1979, bestaat ook daar een grote belangstelling voor de westerse klassieke muziek. Via Kruidvat is die straks voor de Chinezen voor een prikje te koop. Zo liggen er vanaf morgen weer twee mooie Mozart-opera's op 5 cd's voor 7.25 euro in de Hollandse Kruidvatwinkels. Als over een paar jaar elke Chinees elk jaar zo'n 5 cd-box koopt, zijn dat toch mooi 50 miljard cd's. Daarbovenop komt nog de verkoop in ons land. Door die mega-productie worden ze ook nóg goedkoper!

Het is niet moeilijk te raden wat de eerste `Chinese' producties zullen zijn op het Kruidvatlabel. De opera Turandot van Puccini gaat over een Chinese prinses. En Das Lied von der Erde van Gustav Mahler werd door hem gecomponeerd op teksten uit Die Chinesische Flöte. Die door Hans Bethge vertaalde verzameling antieke Chinese poëzie keert terug naar China, dankzij Kruidvat.

Mozart: Don Giovanni door La Petite Bande o.l.v. Sigiswald Kuijken en Die Entführung aus dem Serail door het Scottish Chamber Orchestra o.l.v. Sir Charles Mackerras. Mozart Edition Volume 18. 5 cd. Prijs 7.25 euro (vanaf 27/8 bij Kruidvat).