China beperkt export van rakettechnologie

China heeft gisteren nieuwe regelgeving gepubliceerd die de export van Chinese raketten en rakettechnologie naar landen als Iran aan banden moet leggen.

Voor deze uitvoer is vanaf nu een vergunning van de Chinese overheid vereist. Alleen bedrijven die in het bezit zijn van een speciale exportlicensie komen voor zo'n vergunning in aanmerking.

De publicatie van de nieuwe, strakkere exportregels valt samen met het bezoek van de Amerikaanse onderminister van Buitenlandse Zaken, Richard Armitage, aan Peking. Hij bereidt een ontmoeting voor tussen de Chinese president Jiang Zemin en de Amerikaanse president George Bush, die in oktober in de Verenigde Staten zal plaatsvinden. Verwacht wordt dat zij zullen spreken over de verspreiding van wapens en maatregelen daartegen.

De nieuwe maatregelen zijn volgens waarnemers vermoedelijk juist nu afgekondigd in een poging de Chinese betrekkingen met de VS te verbeteren. De VS beschuldigen China ervan rakettechnologie naar landen als Iran, Noord-Korea en Pakistan te exporteren. De twee eerstgenoemde landen behoren volgens de VS tot de zogenoemde `As van het Kwaad'.

China zou eerdere beloften om de export te beperken nog steeds niet zijn nagekomen. Zo zegde China in 2000 de VS toe dat het de overdracht van rakettechnologie aan Pakistan zou staken en dat het een systeem zou opzetten om de export te reguleren. Volgens de Verenigde Staten zijn die beloften nooit omgezet in daden.

Washington heeft onlangs ook sancties afgekondigd tegen negen Chinese bedrijven die het beschuldigt van het leveren van massavernietigingswapens aan Iran.

De gisteren aangekondigde maatregelen betekenen overigens niet dat de export van raketten en gerelateerde technologie vanaf nu geheel verboden is. Wel kan China niet langer stellen dat het `geen zicht heeft' op individuele bedrijven die exporteren naar derde landen, een argument dat China in het verleden ter verdediging aanvoerde.

De VS noemen de Chinese stap positief. ,,Dit is een goed signaal'', aldus een woordvoerder van het Witte Huis gisteren. Washington zei wel aan dat er met Peking nog veel zaken te bespreken zijn op wapengebied.