`Bush gevaar economie'

De Amerikaanse president Bush is een groter gevaar voor de wereldeconomie dan de linkse presidentskandidaten die in Brazilië op kop lopen in de peilingen. Dit heeft de Amerikaanse econoom en Nobelprijswinnaar J. Stiglitz dit weekeinde gezegd in de Braziliaanse krant O Globo.

Investeerders en waarnemers vrezen dat een linkse winnaar bij de Braziliaanse presidentsverkiezingen van 6 oktober zal verzaken de staatsschuld van Brazilië volgens schema af te lossen en de wereldeconomie zo in een diepere crisis zal storten. Die bezorgdheid zou de afgelopen maanden hebben gezorgd voor het wegglijden van de nationale munt, de real.

Maar Stiglitz, voormalig topeconoom van de Wereldbank en adviseur van Bush' voorganger Clinton, denkt dat investeerders te veel gewicht geven aan de uitkomst van de verkiezingen. ,,Wanneer [kandidaten] aan de macht komen, beseffen ze beter dan ooit wat hun verplichtingen zijn'', zo blijkt volgens Stiglitz over het algemeen. Volgens de econoom vormt juist Bush hierop de uitzondering: die president begon zijn termijn met een forse belastingverlaging die het door Clinton bereikte overschot in één klap wegvaagde.

,,Als ik moest kiezen tussen Bush en Lula [de linkse kandidaat in Brazilië die op kop loopt, red.], dan zou ik kiezen voor Lula'', aldus Stiglitz tegenover O Globo. Luiz Inácio Lula da Silva wil de dominantie van aandeelhouders in het huidige systeem doorbreken en streeft ernaar de belangen van het bedrijfsleven in evenwicht te brengen met die van andere belanghebbenden in de samenleving, zoals vakbonden en politici.

Stiglitz zei vorige week dat het bankroete Argentinië zich hard moet opstellen tijdens onderhandelingen met het Internationaal Monetair Fonds (IMF). Als er voorwaarden worden gesteld die remmend werken op de economische groei, zoals een te streng monetair beleid, dan zal hulp van het IMF niet óf tegengesteld werken, aldus Stiglitz.