Brussel: telecom mag bouwkosten netwerken delen

Brussel heeft er geen bezwaar tegen als noodlijdende telecomconcerns de kosten voor het bouwen van netwerken delen. De Europese Commissie zal op korte termijn het groene licht geven voor zulke samenwerkingsverbanden in Groot-Brittannië en Duitsland.

Dit meldt de Britse zakenkrant Financial Times vanochtend. Het delen van bouwkosten gaat ten koste van de concurrentie in de telecommarkt, zegt een anonieme bron in de krant. ,,Maar de Commissie erkent dat er iets moet worden gedaan voor de mobiele-telefoniesector.''

Europese telecombedrijven boden twee jaar geleden tijdens door overheden opgezette veilingen meer dan 100 miljard euro voor licenties die het recht geven om geavanceerde mobiele telefonie, ook aangeduid als UMTS of 3G, aan te bieden. Het meest werd geboden tijdens de Britse en Duitse veiling. Deelnemers aan de veilingen in die landen, waaronder het Nederlandse KPN, gaan sindsdien gebukt onder enorme schulden.

De Europese Commissie zal mogelijk deze week al instemmen met een bouwovereenkomst tussen T-Mobile, het dochterbedrijf van Deutsche Telekom, en MMO2, de mobiele aanbieder die vorig jaar werd afgesplitst van British Telecom. T-Mobile denkt 3 miljard euro te kunnen besparen op de 9 miljard euro die volgens een eerste raming de komende acht jaar zouden worden geïnvesteerd.

Tot nu toe was het niet duidelijk hoe in Brussel over het delen van bouwkosten in de telecomsector werd gedacht. Een definitief besluit zal waarschijnlijk pas over een maand worden genomen, na verder overleg met de sector, maar het komt zelden voor dat de Europese Commissie terugkomt op een eerdere mening.

Vorige week erkende KPN dat het de gedane investeringen in UMTS voorlopig niet kan terugverdienen. Het telecombedrijf heeft daarom zijn buitenlandse activiteiten op het gebied van mobiele telefonie afgewaardeerd met 9 miljard euro.

Zakenbank Salomon Smith Barney berekende onlangs dat bedrijven elk jaar 500 euro extra omzet op elke Europese burger moeten maken om de investeringen in UMTS te rechtvaardigen.