Beurs kijkt uit naar cijfers CMG

Automatiseringsfondsen bepaalden vanochtend de sfeer op een rustige Amsterdamse beurs. Ordina en CMG presenteren respectievelijk morgen en donderdag de resultaten over het eerste halfjaar en beleggers kijken daar blijkbaar naar uit. CMG, dat de afgelopen maanden zwaar is getroffen door de crisis onder de technologiefondsen, spande vanochtend de kroon met een koersstijging van meer dan 16 procent. Daarmee kwam het aandeel op een waarde van 1,21 euro.

Het aandeel Ordina steeg met ruim 7 procent tot 5,90 euro. Volgens handelaren realiseren beleggers zich nu dat de crisis wellicht te hard heeft toegeslagen onder de technologiefondsen. Ook Pinkroccade, waar onlangs op één man na de hele top de deur is gewezen, profiteerde van deze stemming en steeg met 5 procent tot 6,30 euro.

De populariteit van de automatiseerders leidde er vanochtend niet toe dat de beursindices op winst kwamen te staan. De AEX boekte een verlies van 0,67 punten waardoor de index van de 24 hoofdfondsen op 389,65 punten kwam te staan.

Tegenover de grootste winnaar onder de AEX-fondsen (CMG) stond Getronics. Eveneens een automatiseerder, maar dit bedrijf heeft de halfjaarcijfers alweer twee weken geleden gepubliceerd. Getronics boekte bijna 2 procent verlies, waardoor het aandeel 1,06 euro noteerde.

Het supermarktenconcern Ahold leed eveneens verlies, 0,4 procent tegen het middaguur. Het bedrijf, dat donderdag zijn halfjaarcijfers presenteert, kwam vanochtend in het nieuws met de koop van de aandelen van het Chileense Santa Isabel die het nog niet in bezit heeft (ruim 30 procent). Volgens beurshandelaren zal deze acquisitie geen invloed op de koers hebben omdat de omvang (50 miljoen dollar) daarvoor te gering is.

In tegenstelling tot Amsterdam kwamen de andere beurzen in Europa na een lagere opening wel in de plus te staan. Frankfurt noteerde rond de lunch 48 punten hoger, wat een winst van 1,23 procent betekent. Deutsche Telekom was met een winst van 2,8 procent de positieve uitschieter, terwijl het warenhuisconcern KarstadtQuelle na tegenvallende winstcijfers bijna 5 procent verloor. Parijs zag de index CAC-40 met ruim 6 punten dalen, hetgeen een marginaal verlies van 0,2 procent inhoudt.

Als gevolg van Bank Holiday houdt Londen de deuren vandaag gesloten.