Zwartgeld van harte welkom in Nederland

Tien jaar geleden heeft mijn vriend 70.000 euro geërfd. Het staat op een bankrekening in België, om belastingtechnische redenen. Wij overwegen nu een huisje in Frankrijk te kopen om daar straks onze oude dag te slijten. Is het verstandig om dat huis met die erfenis te betalen, of kan dit problemen geven met de belastingdienst? Zo ja, wat moeten we dan doen? Kunnen we het legaliseren en tegen welke prijs?

(T. van I.)

U loopt de kans dat de belastingdienst erachter komt. De jacht op zwartgeld is immers in volle gang en België heeft niet zo'n streng bankgeheim als bijvoorbeeld Luxemburg en Zwitserland. U loopt dus het risico met terugwerkende kracht inkomstenbelasting, premies, vermogensbelasting, rente voor te late betaling, boete en andere kosten te moeten betalen. Hoeveel blijft er dan nog over van die 70.000 euro? Misschien net een huisje voor de hond.

Het goede nieuws, misschien, is dat de fiscus zwartgeld graag terug ziet keren naar ons land, via de (tot) inkeerregeling. Doet u dat uit vrije wil, dan blijven wellicht de boete en meer achterwege. Ik weet dat niet precies, want ik ga er niet over. Om zwarte spijtoptanten tegemoet te komen, is er een formulier `Verklaring buitenlandse bankrekeningen' dat men kan laden en afdrukken via www.belastingdienst.nl

Adriaan Hiele (hiele@nrc.nl) beantwoordt ook vragen van lezers op www.nrc.nl/geld