Welke broeder is onze hoeder?

Onze dochter heeft samen met haar vriend een huis gekocht. Ze sloten voor de helft van de kosten een hypotheek op zijn naam af. Voor de andere helft verstrekten wij haar een lening. Nu gaan ze uit elkaar en onze dochter wil daar blijven wonen. Wij denken erover de hypotheek van haar ex-vriend over te nemen. Nu zoeken wij een adviseur die ons met alle (on)mogelijkheden kan helpen.

(O. van S.)

Voor het overdragen van huizen en hypotheken moet u altijd naar een notaris gaan. Overigens kunt u een hypotheek niet zomaar overnemen. Het is immers een contract tussen twee partijen. Wanneer een van die twee zich terugtrekt, komt er desgewenst een nieuw contract, via een notaris.

Uw dochter kan zijn helft van het huis kopen en het geld ervoor bij u lenen. Daarmee kan uw ex-aanstaande schoonzoon zijn hypotheek aflossen. Uw dochter kan zo de volledige leenrente aftrekken van haar belastbare inkomen. U kunt dat niet, want het is niet uw hoofdwoning.

Adriaan Hiele (hiele@nrc.nl) beantwoordt ook vragen van lezers op www.nrc.nl/geld