Vrije vogel

Naam: Lizzy Mos (24)

Woonplaats: Sidney (Canada)

Universiteit: Institute of Ocean Sciences

Graad: Master of Science (milieukunde)

Beroep: student (phd biologie)

,,Ik ben een vrije vogel, dat bleek al tijdens mijn studie aan de Universiteit van Wageningen. Aanvankelijk wilde ik bosbouw gaan studeren, maar dat ging mij al heel snel vervelen. Na een jaar heb ik toestemming gevraagd om een vrij programma in de ecotoxicologie te volgen.

Als exotoxicoloog bestudeer je de effecten van vervuilende stoffen op in het wild levende dieren. Met name zoogdieren hadden mijn interesse, maar waar vind je die langs de Nederlandse kust? Het leek me goed een kijkje aan de andere kant van de wereld te nemen – liefst in de buurt van de oceaan. Het werd uiteindelijk Britisch Columbia. Daar mocht ik onderzoek doen naar het effect van milieuvervuiling op wilde jonge zeehonden.

Als Canadese student heb je veel vrijheid. Je mag publiceren in vakbladen, conferenties bezoeken – allemaal ter voorbereiding op een carrière als wetenschappelijk onderzoeker. In Nederland doe je ook onderzoek, maar door al die verplichte vakken heb je weinig tijd voor andere zaken. Nederlandse studenten worden opgeleid tot ingenieur, onderzoeker en beleidsmedewerker ineen. Daar is niets mis mee, maar als je in het buitenland een vervolgopleiding wilt doen, vragen ze onherroepelijk: waarom heb je niets gepubliceerd?

Een ander verschil is de begeleiding. Anders dan in Nederland werd mij in het Canadese laboratorium nooit meegedeeld hoe ik te werk moest gaan. Ik moest het zélf uitzoeken, en mocht pas aan de bel trekken als ik er echt miet uitkwam. Volgzaamheid is in Canada zeker geen pre. Met de invoering van het bachelor-master systeem in Nederland zal de zelfstandigheid van studenten ongetwijfeld vergroot worden. Dat is – zeker voor studenten die een internationale loopbaan beogen – een groot goed.

Over een paar jaar hoop ik hier mijn phd in biologie te voltooien. Daarna? Lesgeven aan een Canadese universiteit.