Vlees of geen vlees

Over vijftig jaar is de wereldbevolking anderhalf keer zo groot, de behoefte aan graan zal dan twee keer zo groot zijn als nu. Veel van dat extra graan zal door vee worden gegeten, want door de verwachte stijging van de levensstandaard (met 240%) zullen mensen steeds meer vlees willen eten. Dit schrijven vijf ecologen en economen in een overzichtsartikel in Nature (8 augustus). De grafiek laat zien dat er een probleem is: de vleesproductie stijgt nog prima, maar de graanproductie neemt al weer af. We staan wat dat betreft voor `een van de grootste wetenschappelijke uitdagingen van de mensheid', aldus het artikel. Zonder hogere opbrengst van de graanrassen, een beter gebruik van kunstmest, pesticide, water en antibiotica, èn erg grote veranderingen in de veeteelt zal de wal het schip gaan keren. Geen vlees meer, wellicht.