Verdronken

Het belangwekkende artikel `Verdronken' van Wim Köhler in W&O van 17 augustus besteedt terecht aandacht aan de veiligheid van de tegenwoordige auto's met betrekking tot het eventuele te water raken. Een aanvulling: niet alleen elektronische aspecten spelen een rol, maar ook esthetisch-ontwerptechnische aspecten.

Bij mijn auto, een Fiat Palio Weekend, is de vorm van de achterportieren dusdanig ontworpen dat de achterzijruiten (die alleen met een handeltje te bedienen zijn) niet verder dan tweederde van hun totale hoogte naar beneden te draaien zijn. Ik ben blij dat ik nooit een paar opgeschoten kinderen achterin heb zitten, want door het achterraam (dat bij een te water raken mogelijkerwijze ook nog half afbreekt) zouden ze de wagen absoluut niet kunnen verlaten. Zouden de auto-ontwerpers aan dit facet misschien meer aandacht kunnen besteden?