Uitgeput na vakantie

Goed geslapen tijdens de vakantie? Dan bent u een uitzondering, blijkt uit recent onderzoek, volgens Ellen de Bruin.

Dat vakantie niet altijd alleen maar leuk is was al langer bekend. Een paar jaar geleden publiceerden psychologen uit Seattle onderzoek waaruit bleek dat mensen zich er weliswaar erg op verheugen, en dat ze er ook enthousiast op terugblikken, maar dat ze zich tijdens de vakantie een stuk minder lekker voelen dan ervoor of erna. Op vakantie zijn we, zo bleek, vaak teleurgesteld over het weer of het eten of onze reisgenoten of over hoe we onszelf voelen en gedragen in een vreemde omgeving. In een onderzoek onder studenten stond vakantie in de topvijf van meest ervaren stressoren.

En nu blijkt ook nog dat mensen minder uitgerust zijn als ze van vakantie terugkomen dan wanneer ze vertrekken. Een Amerikaans onderzoeksbureau nam onlangs duizend telefonische interviews af. Meer dan de helft van de ondervraagde vakantiegangers zei zich moe te voelen bij thuiskomst, één op de vijf kwam zelfs uitgeput terug. Volgens een Amerikaanse psychiater van Penn State University komt het allemaal doordat vakantiereizen op allerlei manieren tot slaaptekort leiden.

Het begint al voor vertrek. Ruim de helft van de ondervraagden pakte pas de avond van tevoren of op de dag van vertrek zelf de koffer in; eveneens ruim de helft stond op de dag van vertrek eerder op dan normaal om lekker vroeg op weg te kunnen. Dat kostte allemaal kostbare slaapuren. Een kwart van de mensen verloor bovendien slaap, zeiden ze, omdat ze voor vertrek nog alles in orde probeerden te krijgen op hun werk.

Vervolgens stonden de ondervraagden tijdens de vakantie vaak eerder op dan normaal en gingen ze vaak later naar bed dan normaal. En lagen de vakantiegangers eenmaal in bed, dan kon een op de tien niet slapen omdat ze last hadden van de vreemde, lawaaiige en/of oncomfortabele omgeving of van spijsverteringsproblemen, of omdat ze lagen te piekeren. Twee keer zoveel vrouwen als mannen deden geen oog dicht.

Hoewel het onderzoek was gesponsord door een farmaceutisch bedrijf, bevatte de conclusie niet de tip om dan maar slaappilletjes mee te nemen. Wel doen: op tijd beginnen met inpakken, je favoriete pyjama en liefst je eigen hoofdkussen meenemen, niet te veel eten en drinken en stoppen met piekeren. En ga niet bij je familie logeren. Mensen die dat deden kwamen het vaakst doodmoe terug.

    • Ellen de Bruin