Televisie en Radio Voorkeur Zondag

ACTUALITEITEN

Terzake zondag. Terugblik op de gebeurtenissen van tien jaar geleden in het Duitse Rostock waar een rechts-extreme meute een huizenblok in brand stak waar veel Vietnamezen en asielzoekers woonden. Canvas, 20.00-21.15u.

Die Kampfrichter. Rechtstreeks vanuit de ZDF-studio de eerste balans over het lijsttrekkersdebat tussen Gerhard Schröder (SPD) en Edmund Stoiber (CDU/CSU) dat eerder op de avond bij RTL und Sat.1 werd uitgezonden. ZDF, 21.45-22.45u.

DOCUMENTAIRE

De grote vakantie. Herhaling van de documentaire van filmer Johan van der Keuken die in 1998 van zijn behandelend arts te horen kreeg dat hij nog maar een beperkt aantal jaren te leven heeft. Prostaatkankercellen hebben zich in zijn lichaam verspreid. Van der Keuken ziet de film over Buthan waar hij aan begint als een kroniek van zijn eigen blik op de wereld. Ned.3, 13.37-15.58u.

Overleven. Over orgaantransplantaties en de reacties van het lichaam na de ingreep. Afl.: Geleend leven. Canvas, 21.15-22.00u.

AMUSEMENT

Zomergasten. Schrijfster en dichteres Anna Enquist stelt samen met presentator Adriaan van Dis haar ideale televisieavond samen. In haar uitzending aandacht voor psychiatrie, voetbal en muziek. Met beelden van Van Gaal en Van Hanegem, de onlangs opgeheven Hoofdstadoperette en het leven in het psychiatrisch ziekenhuis Vogelenzang. Ned.3, 21.10-0.17u.

KUNST

Close-up: Marmer. Over het bewerken van het zuivere marmer in het Italiaanse Pietrasanta. Het dorpje aan de voet van de marmerbergen trekt beeldhouwers uit de hele wereld. De handwerkslieden, de `artigiani', maken sinds jaar en dag levensgrote kopieën van Michelangelo's David en andere meesterwerken uit de geschiedenis van de beeldhouwkunst. Ned.1, 18.32-19.30u.

25 jaar Uitmarkt. Terugblik op de hoogtepunten van het Uitmarkt-weekend en als finale het concert van het Nederlands Philharmonisch Orkest o.l.v. Yakov Kreizberg. Ned.3, 19.35-21.00u.

Close-up extra. Herhaling van in maart vorig jaar uitgezonden portret van entertainer Sammy Davis jr. Over zijn carrière en vriendschap met ontdekker Frank Sinatra. Afl.: Sammy Davis jr. Koning van de showbizz. Ned.2, 23.40-0.37u.

FILM

The Last Time I Saw Paris (Richard Brooks, 1954, VS). Glamourverfilming van F. Scott Fitzgeralds `Babylon Revisited', verplaatst naar het pas bevrijde Parijs. Van Johnson herinnert zich een romance met schatrijke Elizabeth Taylor. SBS6, 7.10-9.10u., onderbroken door reclame.

Batteries Not Included (Matthew Robbins, 1987, VS). Familiefilm waarin schattige UFO'tjes hulp bieden aan de door een projectontwikkelaar belaagde bewoners van de New Yorkse Lower East Side. Met Hume Cronyn en Jessica Tandy als bejaarde echtelieden. BBC1, 14.20-16.00u.

. Baby, It's You (John Sayles, 1983, VS). Auteur Sayles geeft authentieke draai aan minder origineel ogend scenario: de coming of age van twee adolescenten die ondanks hun verschillende geaardheid voor elkaar vallen. Innemende hoofdrollen van Rosanne Arquette en Vincent Spano. Muziek van Sinatra, Shirelles, Springsteen. SBS6, 15.10-17.05u., met reclame.

The Man without a Face (Mel Gibson, 1993, VS). Regiedebuut van ster-acteur Gibson is behoedzame verfilming van roman van Isabelle Holland. Kluizenaar met half verminkt gezicht (Gibson) overwint zijn mensenhaat dankzij 12-jarige leerling maar valt prompt ten prooi aan dorpsroddels over vermeende pedofilie. Net5, 20.30-22.35u., onderbroken door reclame.

The Thirty-Nine Steps (Don Sharp, 1978, Eng.). Derde verfilming van roman van John Buchan volgt het boek nauwgezetter dan Hitchcocks klassieker uit 1935 en werd een chique kostuumdrama met veel aandacht voor het uiterlijk van het Engeland van 1914. Ten onrechte van moord verdachte ingenieur Robert Powell slaat op de vlucht voor politie en Duitse spionnen. Maandag, BBC1, 11.00-12.40u.

Roxanne (Fred Schepisi, 1987, VS). Eigentijdse, door hoofdrolspeler Steve Martin geschreven filmbewerking van Edmond Rostands drama uit 1897 vertoont weinig affiniteit met de romantische tragiek van het origineel. Van Pinocchio-neus voorziene brandweercommandant uit provinciestad schrijft uit naam van collega liefdesbrieven aan astronome Darryl Hannah, op wie hij zelf heimelijk verliefd is. Maandag, SBS6, 13.50-15.45u., onderbroken door reclame.

. Cleopatra (Joseph L. Mankiewicz, 1963, VS). Fameuze, mislukte spektakelfilm genereerde destijds vooral publiciteit door romance van Elizabeth Taylor en Richard Burton. Maandag, BBC2, 16.35-20.30u.

RADIO

OVT. Historica Amanda Kluveld praat met journalist Henk Hofland. In het tweede uur o.a. het achtste deel in de herhaling van de

VOC-serie. Radio 1, 10.04-12.00u.

De andere wereld van zondagmiddag. O.m. een gesprek met de Zuid-Afrikaanse dominee Allan Boesak die in 1999 tot een gevangenisstraf van drie jaar werd veroordeeld wegens het verduisteren van hulpgelden. Sinds een jaar is hij wegens goed gedrag vrij. 747AM, 13.02-15.00u.

Supplement na middernacht. Laatste uit een serie herhalingen belicht de Armeense muziek. Met onder andere opnamen van een orthodoxe mis opgedragen in Etchmiadzin, het Armeense Vaticaan, het gebrul van de band System of a Down in Californië, Charles

Aznavour in het Parijse Palais des Congrès en de duduk-virtuoos Djivan Gasparian. Radio 4, 0.02-4.00u.