Televisie en Radio Voorkeur Zaterdag

ACTUALITEITEN

2 Vandaag. Interview met de Beierse kandidaat voor het bondskanselierschap Edmund Stoiber de CSU. De rechtse politicus voert momenteel een nek-aan-nek-race met de huidige kanselier Gerhard Schröder. Verder het emancipatiedenken van het nieuwe kabinet. Ned.2, 17.35-18.43u.

Nova. Aandacht voor de VN-conferentie over duurzaamheid die maandag in Johannesburg begint en een terugblik op de conferentie in Rio de Janeiro in 1992. De Nederlandse co-voorzitter dr. H. Opschoor vertelt over zijn verwachtingen. Ned.3, 22.15-22.40u.

DOCUMENTAIRE

Kassa op reis. Vanavond reportages, gesprekken en vergelijkende onderzoeken uit Athene. Ned.3, 19.45-20.18u.

Zo is het leven. Derde aflevering van een serie over de dak- en thuislozenopvang in Maaszicht in Rotterdam belicht het bezoek van een moeder aan haar zoon. Ned.1, 21.23-21.53u.

PRAATPROGRAMMA

De jongerenjury. In deze laatste aflevering discussiëren jongeren aan de hand van een voorbeeld uit de praktijk over mishandeling in het gezin. Ned.1, 18.20-19.03u.

DRAMA & MUZIEK

25 jaar Uitmarkt: Dansen op de vijver. Registratie van de voorstelling van het Nationale Ballet op een podium in de vijver van het Museumplein. Met o.a. het balkonduet uit Romeo & Julia van Prokofjev en Symphonie der Nederlanden van Andriessen. Ned.3, 21.00-22.00u.

Butterfly collectors. Eerste deel van een 2-delige Engelse psychologische thriller uit 1999 van Jean Stewart. De film belicht de merkwaardige relatie tussen een 17-jarige jongen die van moord verdacht wordt en de detective die de zaak moet onderzoeken. Ned.3, 22.40-24.00u.

FILM

The Desert Fox (Henry Hathaway, 1951, VS). Biografisch oorlogsdrama over het debâcle van veldmaarschalk Erwin Rommel (James Mason) in Noord-Afrika en zijn betrokkenheid bij de aanslag van 20 juli 1944 op Hitler. BBC2, 18.05-19.30u., zwart-wit.

. Coma (Michael Crichton, 1978, VS). Roman van Robin Cook lag ten grondslag aan intelligente, meesterlijk gedoseerde thriller. Dokter Genevieve Bujold plaatst vraagtekens bij hoeveelheid patiënten die niet uit narcose ontwaken. Vrouwelijke hysterie in patriarchale ziekenhuiscultuur? Ook met Michael Douglas, Richard Widmark. Net5, 20.00-22.00u., met reclame.

. Mrs. Parker and the Vicious Circle (Alan Rudolph, 1994, VS). Jennifer Jason Leigh speelt afgewogen hoofdrol in biopic over Dorothy Parker en haar kring van schrijvers en journalisten die na de Eerste Wereldoorlog in New York illegale wodka dronken aan de legendarische Ronde Tafel van het Algonquin Hotel. Deze krant vond eertijds dat de regisseur in zijn benadering een merkwaardige mengeling vertoont van dweepzucht en onverholen minachting. RTL5, 21.00-22.20u., deels zwart-wit, met reclame.

The Terminator (James Cameron, 1984, VS). Even gewelddadige als succesvolle sciencefictionthriller waarin Arnold Schwarzenegger half mens en half robot is. Vanuit het jaar 2027 wordt hij teruggestuurd naar het Los Angeles van 1984 om er de moeder van zijn latere vijand uit te schakelen. Ook met Michael Biehn, Linda Hamilton. Net5, 22.00-23.55u., onderbroken door reclame.

Murder in the First (Marc Rocco, 1995, VS). Psychologisch rechtbankdrama besteedt meeste aandacht aan de relatie tussen idealistische advocaat Christian Slater en zijn bijna autistische cliënt Kevin Bacon. De laatste is na drie jaar isoleercel op Alcatraz half-krankzinnig geworden en heeft een moord gepleegd. Opmerkelijk vlak en sentimenteel, ondanks zenuwachtige cameravoering. Yorin, 22.55-1.10u., met reclame.

The Winslow Boy (David Mamet, 1999, VS). Tweede verfilming – na die van Anthony Asquith uit 1948 – van stuk van Terence Rattigan is studie naar Engelse familie die anno 1910 ten onder lijkt te gaan tijdens poging om 10-jarige, van diefstal beschuldigde zoon te rehabiliteren. BBC2, 23.30-1.10u.

Capricorn One (Peter Hyams, 1978, VS). Verstrooiende avonturenthriller. Uit pr-overwegingen simuleert de NASA een bemande ruimtevlucht naar Mars. Dan ontploft in een rechtstreekse uitzending onverhoopt de capsule. Wat te doen met de in een televisiestudio acterende astronauten? Ned.1, 23.40-1.36u.

Waterland (Stephen Gyllenhaal, 1992, Engeland/VS). Adaptatie van `onverfilmbare' roman van Graham Swift door de regisseur van Paris Trout. Met Jeremy Irons als de wanhopige geschiedenisleraar die zijn leerlingen verhaalt over zijn traumatische jeugd in de Britse streek The Fens. Sinead Cusack speelt zijn getourmenteerde vrouw. Net5, 23.55-1.30u., onderbroken door reclame.

RADIO

Tema. In deze aflevering de relatie tussen Nederlanders en Italianen. Uit onderzoek van de Rijksuniversiteit Groningen blijkt dat Italianen bij Nederlanders minder populair zijn dan Belgen, Britten en Fransen. 747AM, 14.02-15.00u.

Easy listening. Opnamen van onverwachte covers van o.a. La vie en rose door Yves Montand, Les feuilles mortes door Nat King Cole,

As time goes by door Harry Nilsson, She door Elvis Costello, Angel eyes door Sting, Fever door Elvis Presley en Are you lonesome tonight door Doris Day. Radio 2, 23.02-1.00u.

Šimek 's nachts. Gesprek met de 52-jarige zanger Arno Hintjens die in de jaren zeventig en tachtig de drijvende kracht was achter de Vlaamse band T.C. Matic. Hij is een mix tussen playboy, zwerver en kosmopolitische ziel. Hij stottert als hij spreekt, maar niet als hij zingt. Radio 1, 0.04-1.00u.