Surinaams onderzoek in Nederland

Het politieteam dat in Suriname de Decembermoorden onderzoekt, verhoort komende week opnieuw een aantal getuigen in Nederland. Onder hen zijn drie verdachten van de moorden.

Dat hebben justitiële bronnen in Paramaribo bevestigd. De Surinaamse politie onderzoekt de Decembermoorden op last van het Hof van Justitie. Een deel van de getuigenverhoren vindt plaats in Nederland omdat een aantal betrokkenen hier verblijft.

De verhoren vinden daarom plaats in het kader van een Surinaams rechtshulpverzoek en in aanwezigheid van een Nederlandse rechter-commissaris, zo bevestigt een woordvoerder van de Amsterdamse rechtbank.

Een Surinaamse rogatoire commissie, onder leiding van onderzoeksrechter A. Ramnewash en auditeur-militair M. Amin, was in juni ook al in Nederland. Toen werden 42 getuigen gehoord die te maken hebben met de Decembermoorden. Nu zullen er nog dertig verhoren plaatsvinden, waarvan drie met verdachten. Het gaat onder meer om ex-militairen. Onder de getuigen is ook de Amsterdamse advocaat A. Haakmat, voormalig vice-premier en adviseur van de Moederbond. Voorzitter C. Daal van deze vakbond was een van de slachtoffers van de Decembermoorden, waarbij in 1982 vijftien tegenstanders van het toenmalige Militair Gezag standrechtelijk werden doodgeschoten. In totaal zijn er inmiddels bijna tweehonderd getuigen gehoord.

Het onderzoek van Surinaamse politie is bijna afgerond. Na de werkzaamheden in Nederland kunnen de getuigenverhoren worden afgesloten. Ondertussen is het politieteam in Paramaribo bezig met het verrichten van het laatste deel van het forensisch onderzoek.

Daarvoor is hulp ingeroepen van het Nederlands Forensisch Instituut. Minister Gilds (Justitie) zei in april in deze krant te verwachten dat het gehele onderzoek in het najaar kan zijn afgerond.

De resultaten worden vervolgens overgedragen aan het openbaar ministerie. Dat moet de zaak dan voorbrengen aan de rechtbank. Oud-bevelhebber Bouterse wordt door Justitie als hoofdverdachte gezien. Hij heeft toegegeven verantwoordelijheid voor de Decembermoorden te dragen, maar zegt niet aanwezig te zijn geweest bij de moorden zelf.