Stichting Eerlijk Zakendoen vecht tegen faillissement

De stichting Eerlijk Zaken Doen, die strijdt tegen malafide advertentieverkopers, staat op het punt om failliet te gaan. Het bureau heeft te weinig omhanden, nu enkele oplichters achter de tralies zitten.

Directrice F. van Eck heeft dit gisteren gemeld. Ze overlegt volgende week met enkele mogelijke redders, waaronder de Kamers van Koophandel. Ook wil de stichting subsidie van het ministerie van Economische Zaken. Een verzoek om geld van het ministerie van Justitie is eerder afgewezen.

Op de website van Eerlijk Zaken Doen vraagt de stichting al enige tijd om steun voor ,,een substantieel bedrag'' van sympathiserende bedrijven. In ruil daarvoor mogen deze ondernemingen dan het 'EZD-Sponsorlogo' dragen. Daarnaast wordt er een kort redactioneel artikel in de nieuwsbrief gewijd aan deze bedrijven en zal de bedrijfsnaam daarin tevens genoemd gaan worden als sponsor van EZD.

Met hulp van de stichting heeft het Openbaar Ministerie onlangs vijf personen aangehouden, die enkele tientallen malafide advertentiebureaus leidden. ,,Daarmee is het probleem echter niet helemaal uit de wereld'', is Van Eck van oordeel. De directrice van de stichting Eerlijk Zaken Doen, die verder twee juristen en een secretaresse in dienst heeft, wil zich na een mogelijke doorstart voornamelijk toeleggen op voorlichting over valse facturen en ongewenste personeelsadvertenties.

J. Eiting, directeur van de technische groothandel Jari-techniek, riep twee jaar geleden met succes de hulp van de stichting in. Hij had een advertentie gezet in een blad dat nooit is verspreid. Eiting ging met nog twee bureaus in zee, maar op den duur kreeg hij facturen van zeker tien verschillende bedrijven waarvan hij nog nooit eerder had gehoord. ,,Dan word je opeens wakker'', aldus Eiting. Hij heeft ,,met m'n domme hoofd'' alle rekeningen netjes betaald, in totaal 15.000 gulden. Maar via stichting Eerlijk Zaken Doen en de rechter kreeg hij later alsnog zijn geld terug.

De stichting Eerlijk Zaken Doen voert sinds enkele jaren processen tegen oplichters. De stichting doet dat namens bedrijven, die een factuur hebben betaald voor nooit geplaatste advertenties. Ook wil Eerlijk Zaken Doen een eind maken aan ,,alle dubieuze'' en ,,agressieve'' verkooppraktijken van adverteerders.

De stichting werd in 1995 opgericht door de Haagse tekstschrijver A. Gout. In deze krant zei hij toen: ,,Ik keer me tegen het fatalisme. Het schijnt tegenwoordig normaal gevonden te worden dat zaken doen gepaard gaat met een jungle-mentaliteit. De ethische kant verdient meer aandacht.''