Spaanse OM schorst Batasuna

De Spaanse openbare aanklager is gisteren akkoord gegaan met een verzoek van onderzoeksrechter Balthasar Garzón om alle activiteiten van de Baskische nationale partij Batasuna te verbieden. Batasuna wordt ervan verdacht de Baskische terreurorganisatie ETA te steunen en financieren.

Openbaar aanklager Jesus Santos besloot dat er ,,genoeg reden is'' over te gaan tot schorsing van de politieke activiteiten van Batasuna terwijl Garzón mogelijke banden tussen de partij en de ETA onderzoekt. Batasuna is de enige partij in Spanje die terreuraanslagen van de ETA niet veroordeelt. Partijbijeenkomsten worden doorgaans afgesloten met een steunbetuiging aan de ETA. De partij ontkent de politieke vleugel te zijn van de ETA.

De schorsing is voor een maximale duur van vijf jaar. Garzón zal waarschijnlijk maandag de partij sommeren alle kantoren en andere ontmoetingscentra te sluiten. Tot die tijd heeft de partij nog de gelegenheid om schriftelijk bezwaar aan te tekenen.

Nadat het nieuws bekend was geworden, gingen in de Baskische stad Bilbao zo'n 5.000 aanhangers van Batasuna de straat op. Ze pleitten voor een onafhankelijk Baskenland en beschuldigden de regering van staatsterrorisme en fascisme. De betoging verliep zonder incidenten.

De politie is in hoogste staat van paraatheid gebracht. Batasuna waarschuwde afgelopen week voor de gevolgen van een gerechtelijk bevel om de kantoren van de partij te sluiten. Dit zou tot nog meer geweld en een verharding van de strijd tegen de Spaanse staat en gematigde Baskische nationalisten leiden, aldus Batasuna's leider Arnaldo Otegi. Het verbod kan volgens hem ,,ongewenste consequenties'' hebben. De Baskische regering draagt ,,de verantwoordelijkheid voor alles wat er daarna kan gebeuren''.

De maatregel alle politieke activiteiten van Batasuna op te schorten, is slechts een van de mechanismen die wordt aangewend om Batasuna te verbieden. Maandag zal het Spaanse parlement in een spoedvergadering bijeenkomen. Het zal de regering waarschijnlijk vragen Batasuna te ontbinden op basis van een wet die alle partijen verbiedt die terrorisme niet veroordelen. Dit verzoek zal vervolgens worden overgebracht aan het Hooggerechtshof, dat officieel verantwoordelijk is voor de ontbinding van de partij.