Regering in Zimbabwe ontbonden

De Zimbabweaanse president Robert Mugabe heeft gisteren zijn kabinet ontbonden. Hij zal naar verwachting maandag een nieuwe ministersploeg presenteren.

De president, die zichzelf in maart tot winnaar van de presidentsverkiezingen uitriep, heeft geen reden gegeven voor zijn besluit. De Zimbabweaanse wet verplicht hem binnen dertig dagen na de verkiezingen een nieuwe regering aan te stellen. Actiegroepen en oppositie hebben het talmen van de president de afgelopen maanden fel bekritiseerd en noemden de huidige regering ,,illegaal''.

Advocaten van blanke boeren die de afgelopen dagen voor de rechter moesten verschijnen hebben herhaaldelijk gezegd dat de huidige regering volgens de Zimbabweaanse grondwet geen recht van spreken heeft. ,,Ik denk dat de president beseft dat hij zich op glad ijs begeeft'', zei een woordvoerder van de National Constitutional Assembly, een coalitie van actiegroepen.

Mugabe's besluit om zijn kabinet naar huis te sturen komt op een moment van groeiende spanning tussen de president en enkele ministers. De regering heeft 2.900 boeren de opdracht gegeven hun land te verlaten. Bijna tweederde van heeft sinds de deadline op 8 augustus verstreek geen gehoor gegeven aan de opdracht. De minister van Justitie Patrick Chinamasa moedigde landloze Zimbabweanen eerder deze week aan om het land van de blanke boeren in te nemen. President Mugabe heeft sinds begin augustus bij diverse gelegenheden gezegd dat er land genoeg is voor boeren die met de regering willen samenwerken. Ook zei hij dat geen enkele boer landloos of dakloos hoeft te worden.

De regering van Mugabe kreeg deze week felle kritiek uit de Verenigde Staten en buurland Zuid-Afrika vanwege zijn landhervormingsprogramma. De Amerikaanse minister voor Afrika zei dinsdag dat de Amerikanen met buurlanden aan een actieplan werken voor een meer democratische regering in Zimbabwe. De Zuid-Afrikaanse President Thabo Mbeki zei gisteren in ongekend felle bewoordingen dat hij werkt aan een ,,krachtige aanpak'' van de situatie.

De Zuid-Afrikaanse regering vreest dat de kwestie-Zimbabwe de agenda van de VN-top voor duurzame ontwikkeling in Johannesburg zal domineren. President Mugabe wordt in Johannesburg verwacht als een van de bezoekende staatshoofden.