Normen en waarden staan centraal 3

Wie vroeger op school voor klikspaan werd uitgemaakt, had het zwaar. Je werd beschouwd als een verrader en verspeelde daarmee veel sympathie.

Nu wordt een klikspaan in sommige gevallen een klokkenluider genoemd. Het verlies aan sympathie is er in eerste instantie niet minder om. Je wordt in eigen kring bestempeld als een `verlinker' van het ergste soort en wordt vrijwel zeker uitgekotst.

Wie verklikt dat zijn schoolmakker een appeltje heeft gepikt, wordt nu nog steeds geen klokkenluider genoemd, maar doodgewoon een klikspaan. Wanneer schop je het eigenlijk van klikspaan tot klokkenluider? Het antwoord op die vraag is niet eenvoudig te geven. Het lijkt er op, dat je pas klokkenluider wordt als het ons direct of indirect allemaal aangaat.

Een klokkenluider zou dus beschouwd kunnen worden als klikspaan met een (inter)nationale dimensie.

    • Drs. D.S.Röder