`Nederland richt zich op water en energie'

Nederland zal zich tijdens de wereldtop in Johannesburg richten op de thema's water en energie. Dat heeft staatssecretaris Van Ardenne (CDA) van Ontwikkelingssamenwerking, die samen met staatssecretaris Van Geel van Duurzame Ontwikkeling en premier Balkenende de nederlandse delegatie leidt, gisteren gezegd. Van Ardenne benadrukte de ,,noodzaak en urgentie'' voor landen om in Johannesburg de doelstellingen vast te leggen eerder zijn gemaakt. Bijvoorbeeld om het aantal mensen dat in armoede leeft (1 miljard) en honger lijdt (ruim 800 miljoen) voor 2015 te halveren. Maar over de uitkomst van de conferentie was de staatsecretaris pessimistisch. ,,We weten dat het moeilijk gaat worden'', zei ze.

Van Ardenne zei wel veel te verwachten van de zogeheten partnerships, korte-termijn afspraken tussen bedrijfsleven, overheden en maatschappelijke organisaties. Met de African Development Bank heeft Van Ardenne afgelopen week een vijfjaren plan ondertekend om het watermanagement in Afrika te verbeteren.