Na Jan Stenbeck

Ondernemers die bedrijven op elkaar stapelen, zijn niet altijd een zegen voor de aandeelhouders. Dat geldt zeker voor de deze week overleden Jan Stenbeck, die een Zweeds krantenbedrijf uitbouwde tot een rijk dat zowel het telecomconcern Tele2 omvat als boerderijen in Polen en een brouwerij in Stockholm. Hij had zelfs belangen in mobieletelefoniebedrijven in Ghana en Cambodja, via het aan de Nasdaq genoteerde Millicom.

Stenbecks onverwachte overlijden afgelopen maandag heeft dit koninkrijk in onzekerheid achtergelaten. Mensen met aandelen in de vele bedrijven die hij heeft gesticht, en in de twee beursgenoteerde fondsen - Kinnevik en Invik - die hij gebruikte om zijn invloed op peil te houden en nieuwe bedrijven te lanceren, weten niet goed of ze nu moeten verkopen, kopen of stilzitten. Hun verwarring is begrijpelijk: de enige synergie die het Zweedse rijk bij elkaar hield was Stenbeck zelf.

Ervan uitgaande dat de expansieve periode van het rijk is geëindigd met de dood van zijn grondlegger, is de beste oplossing wellicht een opdeling. Dat kan worden bereikt door Invik en Kinnevik te laten fuseren en vervolgens de overblijvende belangen in beursgenoteerde bedrijven aan de aandeelhouders te verkopen, waaronder de erfgenamen van Stenbeck. Beleggers zouden aandelen krijgen in Tele2, MTG, Millicom en Metro, de uitgever van gratis dagbladen, en een paar andere beursgenoteerde ondernemingen, terwijl de niet-beursgenoteerde bezittingen, in de eerste plaats het krantenbedrijf Korsnas, zouden achterblijven binnen de door de familie gecontroleerde, maar beursgenoteerde romp. Nu Stenbeck er niet meer is lijkt dit de beste wijze waarop zijn ondernemingen bestuurd kunnen worden.

Onder redactie van Hugo Dixon.

Voor meer commentaar: zie www.breakingviews.com.

Vertaling Menno Grootveld.

    • Rob Cox