Muizenmisser

`Despicable', verachtelijk en uiterst verwerpelijk. De Engelse dierenbeschermingsorganisaties kwamen een jaar geleden woorden tekort om hun hartgrondige afschuw te laten blijken over het experiment dat farmacologen van de Universiteit van Cambridge hadden uitgevoerd. De onderzoekers onder leiding van Jenny Morton injecteerden muizen met amfetamine (speed) en onderwierpen de dieren vervolgens drie uur lang aan luide muziek: het vioolconcert in A mineur van Johann Sebastian Bach of vier nummers van de populaire Britse `rave'-band The Prodigy.

Zeven van de veertig Prodigy-muizen gingen tijdens of kort na het experiment dood. Van de Bach-muizen legden er vier het loodje. Ruim driekwart van de muizen liet tijdens het experiment een ernstig gestoord gedrag zien en liep hersenbeschadigingen op.

Morton publiceerde het onderzoek vorig jaar oktober in Neuroreport, met als belangrijkste conclusie dat ``harde muziek het toxische effect van amfetaminen versterkt''. De onderzoekers stellen verder onder meer dat de muizen weinig verschil zullen hebben gehoord tussen het `Smack my bitch up!' van The Prodigy en de aanzwellende violen van Bach. De muziek was vooraf bewerkt zodat het tempo en volume gelijk waren. Het geluidsniveau werd afgesteld op een gemiddelde van 95 decibel, ongeveer het volume dat een doorsnee stereo-installatie voluit produceert.

Britse dierenbeschermers spraken naar aanleiding van de publicatie over een zinloos experiment dat niets bijdraagt aan de bestaande kennis dat harde muziek en drugs slecht zijn voor de gezondheid. Zij krijgen nu bijval van de Britse overheid (the Home Office) die de farmacologen uit Cambridge deze week een officiële reprimande gaf voor het uitvoeren van hun buitenissige dierproeven.

Volgens Morton betrof het gewraakte experiment een zijlijn van het onderzoek naar de ziekte van Huntington, een erfelijke neurologische aandoening. Metamfetamine is een belangrijke stof bij het bestuderen van het striatum, een hersengedeelte dat bij Huntington wordt aangetast. In het artikel reppen de onderzoekers echter met geen woord over het verband met de ziekte van Huntington. Ook stelt Morton in het artikel dat de proeven vooraf zijn goedgekeurd door de bevoegde dierethische commissies.

De veterinaire inspectie heeft de zaak diepgaand onderzocht en komt tot de conclusie dat de autoriteiten vooraf niet op de hoogte waren gesteld van de blootstelling van proefdieren aan drugs en luide muziek. De toestemming voor muizenexperimenten gold alleen voor onderzoek naar de ziekte van Huntington. Inmiddels heeft de inspectie maatregelen genomen tegen de verantwoordelijke onderzoekers. Morton was niet bereikbaar voor commentaar. Zij is volgens haar website bij de universiteit tot en met volgend jaar `met verlof'.