Lord van de slimme reclame

De lege doosjes lagen deze zomer geduldig in de schappen van supermarkt en dvd-winkel te wachten tot ze op 8 augustus gevuld mochten worden met de twee schijfjes van de special edition van de dvd-uitgave van het eerste deel van de The Lord of the Rings-trilogie. Net als de première van The Fellowship of the Ring, vorig jaar december, was ook dit een vanuit marketingoogpunt uitstekend geregisseerde gebeurtenis. De fans hadden nu wel lang genoeg gewacht. De bioscoopfilm was al eens aangevuld met vijf extra minuten die een vooruitblik op deel twee boden. De dvd-uitbreng zou het wachten op The Two Towers weer wat moeten bekorten, en het vooruitzicht van een speciale editie deed watertanden en dromen van commentaarkanalen, uren overtollig materiaal en ga zo maar door.

Kort na de bioscooppremière van The Fellowship brachten de fans elkaar het hoofd op hol met verhalen over een directors cut met al die gesneuvelde scènes. Regisseur Peter Jackson, die in zijn geboorteland Nieuw-Zeeland Tolkiens romancyclus over de strijd tussen duister en licht verfilmde, maakt korte metten met die geruchten. Hij houdt niet van de term directors cut, vertelt hij op de schijf met extra's. Die zou impliceren dat de versie die in de bioscoop terecht is gekomen niet zijn voorkeur genoot. Daarom, en je zou hem bijna van commercieel cynisme verdenken als hij niet zo'n innemende en integere vent was, zelf een beetje een hobbit, daarom is hij een groot voorstander van special editions. Hiermee leidt hij niet de húidige dvd in, maar de special extended dvd edition, die in november uitkomt, vlak voor de première van The Two Towers. Op vier discs kun je dan ruim een half uur meer Middenaarde bekijken met hobbits, tovenaars, orks, dwergen en elfen. En luisteren naar Jacksons audiokanaal. De huidige dvd is daar alleen maar een enorme reclamefilm voor. En ongetwijfeld zijn die vier schijven straks een onmisbare verkooptruc voor The Two Towers, die weer hun eigen feestelijke extra special extended double, triple, quadruple multi mega editions krijgen. Wat staat er wèl op deze dvd? Ruim twee uur semi-promotioneel bonusmateriaal, zoals informatieve, maar onopmerkelijke documentaires over de totstandkoming van Jacksons monsterproject, gemaakt voor de Amerikaanse televisie. En een prachtfilm!

The Lord of the Rings: The Fellowship of the Ring. Two Disc Special Edition DVD. (A-Film Home Entertainment)