Les 40 Sopranos

De drie tenoren, de klassieke oude jongensgroep, zijn na twaalf jaar vrijwel uitgezongen. Ze heersten vanaf het WK voetbal in Rome (1990), maar waagden zich niet meer onder oog en oor van Hiddink. Placido Domingo transformeert zich tot dirigent, José Carreras is al jaren opgebrand en voor Luciano Pavarotti is het einde in zicht. Hij stopt op zijn 70ste verjaardag (12 oktober 2005) en zal dan nooit meer zingen, ,,zelfs niet onder de douche''. De stevige sopranen heeft het altijd ontbroken aan de `girlpower' van de Spice Girls. Wat we aan `Sopranissmo' hebben gemist horen we op Les 40 sopranos, die EMI samenstelde uit het archief. Veertig sopranen, `dead or alive', van Maria Callas, Birgit Nilsson, Mirella Freni, Elisabeth Schwarzkopf en Joan Sutherland tot Montserrat Caballé, Jessye Norman, Régine Crespin, Anja Silja, Galina Visjnevskaja en Kiri te Kanawa. Het repertoire, de mooiste aria's uit de mooiste opera's (veel Mozart), laat weinig wensen over. We missen Sutherland in Lucia di Lammermoor, maar die opname ligt bij Decca. Er klinkt naast Caballé in Turandot toch een tenor, maar lekker niet Pavarotti.

Les 40 Sopranos EMI Classics 5 75287 2 (2cd)