KLM voelt zich niet bedreigd

De KLM ziet het niet als bedreiging dat de Amerikaanse luchtvaartmaatschappij Delta Airlines grootscheeps wil gaan samenwerken met de KLM-partners in de Verenigde Staten, Northwest en Continental Airlines. Dit zegt KLM in reactie op het voornemen van de drie Amerikaanse luchtvaartmaatschappijen die een samenwerkingsverband nastreven om het hoofd te bieden aan de mega-verliezen waar de luchtvaartbedrijven in de VS mee worden geconfronteerd na 11 september.

De overeenkomst, die voor tien jaar moet gelden, richt zich op de zogeheten codesharing, vliegen onder gezamenlijke vluchtnummers, en afstemming van elkaars vluchtschema's. Delta Airlines is de derde vliegmaatschappij van de Verenigde Staten en zit met Air France in het samenwerkingsverband Skyteam. Dat concurreert met dat van KLM en North West, de zogeheten Wings-alliantie. Het nieuwe monsterverbond van de in grootte nummers drie, vier en vijf van de Amerikaanse luchtvaartwereld kan volgens Amerikaanse media de gehele internationale luchtvaart op zijn kop zetten.

KLM zegt in een reactie formeel geen contractpartij te zijn in de VS en spreekt van een logische ontwikkeling. ,,Op termijn blijven zowel in de VS als Europa drie grote luchtvaartclusters over. Om in een van deze blokken een belangrijke rol te spelen, zijn we regelmatig met andere maatschappijen, waaronder Air France, in gesprek.

De kans op samenwerking tussen KLM en Air France wordt dooor deze ontwikkeling in ded VS steeds groter.'' Volgens KLM heeft de overeenkomst van de drie Amerikaanse maatschappijen geen gevolgen voor de transatlantische vluchten die KLM en Northwest samen uitvoeren. Ook niet voor de samenwerking met Continental.