Kerstomaatjes en paprika's met brandade

Niemand die ik in Zuid-Frankrijk ken maakt zijn eigen brandade de morue, of, zoals het in die streek vaker genoemd wordt, brandade de Nîmes. Het maken van deze puree van zoutevis, olijfolie en melk is veel te veel werk zeggen ze. En waarom zouden ze het ook doen? Het aanbod van brandade is zo groot, dat je er in een gemiddelde supermarkt al minstens 8 verschillende merken van aantreft. De kwaliteit en de prijs daarvan kunnen nogal verschillen, maar als u een glazen potje `Raymond: brandade de Nîmes Grand Chef 1879', met een inhoud van 200 gram en een prijs van circa € 3,80, ziet, hoeft u niet verder te zoeken. Deze brandade is rijk gevuld met morue en heeft een heel verfijnde smaak en een prachtig gladde structuur.

Doe de brandade in een zeef boven een kom en laat hem minstens 15 minuten uitlekken. De hoeveelheid vocht en olie die er uitloopt is afhankelijk van welk merk u koopt. Gooi het vocht weg.

Snijd intussen dunne kapjes van de kerstomaatjes en schep er met behulp van een klein scherp mes en een theelepel het zaad uit. Zet de tomaatjes ondersteboven op een laag keukenpapier en laat ze daarop uitlekken.

Snijd de paprika's in de lengte doormidden en verwijder het zaad en de zaadlijsten.

Doe de brandade in een grote kom en klop er de eierdooier door. Doe het eiwit in een andere kom en klop het tot stijve pieken. Spatel het wit vervolgens door het brandade-dooiermengsel. Proef en breng het mengsel zo nodig op smaak met zout (de brandade is al vrij zout van zichzelf) en peper.

Vul de kerstomaatjes voor driekwart met het brandademengsel. Denk er daarbij aan dat het mengsel tijdens het koken iets zal uitzetten. Leg er desgewenst de kapjes op en zet de gevulde tomaten naast elkaar in een ovenschaal. Vul de paprika's tot bijna aan de rand en zet ze ook in de ovenschaal. Zet de schaal 25 tot 30 minuten in een op 200° C voorverwarmde oven, of tot de brandade goudgeel geworden is. Laat iets afkoelen voor u de paprika's in stukken van circa 4 centimeter snijdt. Serveer warm of op kamertemperatuur.

    • Kim Maclean