Kaartenregen ontsiert duel in De Goffert

Zeven gele kaarten, één keer rood en talrijke niet geboekte pittige overtredingen ontsierden gisteravond de levendige competitiewedstrijd NEC-AZ, waarin de Nijmeegse thuisploeg de volle winst pakte: 2-0.

De eerste wedstrijd van het seizoen in het Goffert-stadion was een aantrekkelijke en een harde. De onvriendelijkheden culmineerden ten slotte in een rode kaart voor Barry van Galen. De middenvelder van AZ, die al zo vaak over de schreef ging, liep in de slotfase tegen een tweede gele kaart aan na een overtreding op Govedarica waarvoor hij ook in één keer rood had kunnen krijgen. AZ-Trainer Van Stee verklaarde na afloop dat hij het ,,jammer'' vond dat de getoonde passie van zijn ploeg uitmondde in een rode kaart voor Van Galen. Hij zal de tv-beelden er nog eens op nakijken en de komende weken ,,de zaak evalueren''.

NEC toonde in de aanvangsfase aan dat het een week eerder niet voor niets Feyenoord in de eigen Kuip vijf kwartier lang op 0-0 had gehouden. De uiteindelijke nederlaag (2-0) ten spijt konden de Nijmegenaren terugzien op een aardig begin van de competitie, dat bij een slecht resultaat tegen AZ evenwel waardeloos zou zijn geweest.

Het begin in De Goffert was stormachtig. Het klaterende applaus voor de in mei overleden televisiemaker/shirtsponsor Bart de Graaff was nog maar net verstomd, of arbiter Temmink gaf de Nijmegenaren al een strafschop. Joost Volmer kreeg geel wegens shirtje trekken bij Dennis de Nooijer. Verdediger en aanvoerder Danny Hesp scoorde van elf meter.

NEC deelde een tik uit die bij het bezoekende AZ even nadreunde. Het verdedigingscentrum van de ploeg van Henk van Stee was in vergelijking met een week geleden (thuis 3-3 tegen Heerenveen) volledig gewijzigd. Peter Wijker bleef met een ribblessure langs de kant, Michael Buskermolen mocht slechts op de bank plaatsnemen. Dat laatste was te danken aan de zwakke indruk die de Alkmaarse defensie tegen Heerenveen had gemaakt.

Met José Fortes Rodriquez en Volmer als vervangers maakte AZ een valse start. Naarmate de wedstrijd vorderde, kregen de Noord-Hollanders echter grip op de wedstrijd. De Nooijer, voorin bij NEC geïsoleerd, kwam zelden vrij voor doel, maar had de handen vol aan het creëren van kansen. AZ kreeg voor rust wel mogelijkheden, die aan Fortes (twee kopballen, één op de lat) en Van Galen (net naast) niet waren besteed.

Pas tien minuten voor tijd profiteerde De Nooijer na een felle charge van invaller Buskermolen op Simr van de ruimte en schoot fraai de 2-0 in. Temmink liet hem scoren en toonde Buskermolen, net in het veld, daarna prompt geel. Meer zat er voor AZ niet in hoewel de ploeg met veel inzet soms sterk aandrong.

Vitesse heeft voor de komende twee wedstrijden een shirtsponsor gevonden. Het gaat om Sita, een specialist op het gebied van afvalmanagement. Morgen speelt Vitesse thuis tegen Ajax. Het duel is live te volgen op een Nederlandse betaalzender en een Amerikaans station. Dat maakte het voor de sponsor extra interessant.

NEC 2

AZ 0

Ruststand 1-0. 3. Hesp 1-0, 80. De Nooijer 2-0. Schds: Temmink. Tsch: 11.000. Rode kaart: 90. Van Galen (AZ). Gele kaarten: Demouge, Hersi, Hristov (NEC), Meerdink, Lindenbergh, Volmer, Buskermolen (AZ).