Huren of kopen?

Regelmatig verschillen mijn vriend en ik van mening over het verkopen of het verhuren van ons huis. Vooral met het oog op ons pensioen. Mijn vriend is een zelfstandige met een BV en heeft een verhoogd gezondheidsrisico, waardoor hij zich niet aanvullend kan verzekeren tegen het risico van arbeidsongeschiktheid.

Ik vind het verstandiger ons huis te verkopen, daarna iets te huren en de verkoopopbrengst uit te laten bouwen door professionele beleggers. Hij ziet meer in verhuren, enerzijds, en anderzijds in verkoop en vervolgens iets kopen in het buitenland, als belegging. Inmiddels huren we.

(H. van A.)

Uw vriends gezondheidsrisico en het gemis aan voldoende dekking is een belangrijk punt, hoewel hij wel valt onder de beperkte dekking van de WAZ, Wet Arbeidsongeschiktheidsverzekering Zelfstandigen. Dat gemis pleit er voor wat geld achter de hand te houden als buffer. Huren is dan beter dan kopen, en professioneel beleggen is beter dan een huis in het buitenland. Ik sta als één man achter u.

Adriaan Hiele (hiele@nrc.nl) beantwoordt ook vragen van lezers op www.nrc.nl/geld

    • Adriaan Hiele