`Holbrooke mag voor tribunaal getuigen'

Voormalig Amerikaans topdiplomaat Richard Holbrooke mag getuigen in het proces tegen de Joegoslavische ex-president Slobodan Miloševic. Dat meldde de Financial Times gisteren op basis van anonieme bronnen bij het Joegoslavië-tribunaal in Den Haag en het Amerikaanse ministerie van Buitenlandse Zaken.

De VS maakten oorspronkelijk bezwaar tegen een getuigenis van Holbrooke voor het Joegoslavië-tribunaal. De diplomaat, architect van het in 1995 gesloten Dayton-vredesakkoord, zou geheime informatie kunnen onthullen. De Amerikaanse regering eiste dat de oud-diplomaat achter gesloten deuren zou worden gehoord. In een memo aan het tribunaal zegt het Amerikaanse ministerie van Buitenlandse Zaken nu echter dat er geen juridische basis is om topdiplomaten, onder wie Holbrooke en ook voormalig NAVO-commandant generaal Wesley Clark, te verbieden te getuigen. ,,Het ministerie laat de beslissing over aan de afzonderlijke personen'', aldus een bron.

Juristen van het Amerikaanse ministerie van Buitenlandse Zaken onderhandelen volgens de Financial Times over de condities waarop Holbrooke zal worden gehoord. De diplomaat zei tegen de krant die onderhandelingen af te wachten. Dat is volgens hem geen tactiek om een getuigenis uit te stellen. Wel zei Holbrooke dat met zijn getuigenverklaring een precedent wordt geschapen, waar Amerikaanse politiek leiders onder kunnen lijden. Het zou volgens Holbrooke schadelijk zijn als Miloševic de kans krijgt het proces tot een ,,circus'' te maken.

Miloševic had bij het begin van de rechtszaak in februari een indrukwekkende namenlijst van mensen die hij wil laten getuigen. Daartoe behoren de Amerikaanse oud-president Bill Clinton, zijn minister van Buitenlandse Zaken Madeleine Albright, de Britse premier Tony Blair en diens toenmalige minister van Buitenlandse Zaken Robin Cook.

De Canadees Christopher Black, advocaat en vice-voorzitter van de International Committee for the Defence of Slobodan Miloševic, zei destijds: ,,Holbrooke prees Miloševic voor zijn bijdrage aan de vrede in Bosnië met het Akkoord van Dayton. Hoe kan dat? Is hij een vredesstichter én een moordenaar?''