Heinsbroek: strenge eisen voor opties

Minister Heinsbroek (LPF, Economische Zaken) wil ,,een zekere graaicultuur'' in het bedrijfsleven tegengaan door strengere eisen te stellen aan optieregelingen voor topmanagers.

Dit heeft Heinsbroek gisteravond in het tv-programma Netwerk gezegd. Heinsbroek wil ,,spelregels'' invoeren, zoals verlenging van de uitoefenperiode – de termijn waarna de opties pas mogen worden verzilverd – tot drie jaar. ,,De optie functioneert niet'', aldus Heinsbroek, omdat deze niet meer direct gekoppeld is aan de daadwerkelijke prestaties van bedrijven. ,,Wat is er eigenlijk mis met de ouderwetse winstdelingsregeling?''

Heinsbroek wil daarom overleg voeren met werkgevers over mogelijkheden om de winstdeling in ere te herstellen, gekoppeld aan een strengere optieregeling. Daartoe wil hij ook een betere controle van accountants. Verwijzend naar het Enron-schandaal in de Verenigde Staten zei Heinsbroek dat te vaak ,,bewust fraude''wordt gepleegd ,,teneinde de zakken te kunnen vullen met opties''.

Heinsbroek gaf ook aan het dalend vertrouwen van de consument in de economie als gevolg van de invoering van de euro te kunnen begrijpen. ,,De controle bij de invoering van de euro is niet goed uitgevoerd'', aldus de minister. ,,We zijn een beetje besodemieterd en de consument treedt al een beetje corrigerend op.'' Deze week bleek uit CBS-cijfers dat de horeco-bestedingen van consumenten zijn ingezakt, waarschijnlijk als gevolg van de sterke prijsstijgingen in die sector. De minister noemde de invoering van de euro gisteren ,,een minpuntje'' van toenmalig minister Zalm van Financiën. Heinsbroek zei met de euro zelf ook niet veel op te hebben: ,,Het lijkt wel een stuiver!''

De fractie van de LPF in de Tweede Kamer stelde anderhalve week geleden Kamervragen aan minister Hoogervorst (VVD, Financiën) naar aanleiding van het nieuws van De Nederlandsche Bank dat de invoeringt van de euro een tweemaal sterker inflatie-effect heeft gehad dan eerder dit jaar werd vastgesteld. Ook is aan Hoogervorst gevraagd of de kwestie gevolgen moet hebben voor de positie van de president van De Nederlandsche Bank, A. Wellink. Op die vragen is nog geen antwoord van de minister van Financiën.