Geschiedenis

Het wereldkampioenschap bij de gemengde paren is jongstleden maandag veroverd door Becky Rogers en Jeff Meckstroth, beiden afkomstig uit de Verenigde Staten. Meckstroth schreef geschiedenis. Hij is de eerste bridgespeler die vier verschillende wereldtitels heeft gewonnen: de Bermuda Bowl, de Olympiade, de open paren en nu dan de gemengde paren. Toch trok een andere deelnemer nog meer de aandacht in Montreal. Niet verwonderlijk als je Bill Gates heet en zo nodig je vakantie bridgend wil doorbrengen. Op een door de Wereld Bridge Federatie belegde persconferentie nam de rijkste man ter wereld een voor zijn doen opmerkelijk acommercieel standpunt in door te verklaren dat hij zelf altijd nog beter speelt dan de bridgeprogramma's die onder Windows draaien. Gates, gekoppeld aan wereldster Sharon Osberg, kwam tijdens de mixed overigens niet verder dan een plaats net onder het gemiddelde in het troosttoernooi. Onderstaand spel toont de klasse van Jeff Meckstroth, die er als een van de weinigen in slaagde een lastige manche tot een goed einde te brengen. Slachtoffers waren Bep Vriend en Anton Maas, die in de eindrangschikking op de negende plaats zouden belanden en daarmee als beste Nederlanders uit de bus rolden:

O/OW

♠ H 9 8 5 2

♡ B 9 6 3

♦ -

♣ 7 6 4 3

♠ 7

♠ V 10 6 4

♡ H V 4

♡ 8 7

♦ B 9 6 4 3

♦H 7 5

♣ A H 10 2

♣B 9 8 5

♠ A B 3

♡ A 10 5 2

♦ A V 10 8 2

♣ V

Tegen 4♡ kwam west, Anton Maas, uit met ♣A. Meckstroth troefde de tweede klaveren af, speelde ♦A (schoppen weg), ruiten getroefd, klaveren getroefd, ruiten getroefd, klaveren getroefd, ruiten getroefd.

De leider zag dat oost niet kon overtroeven en nam zijn kans: hij ging met schoppen naar zijn hand en troefde de vijfde ruiten met de boer op tafel.

Hartenaas ten slotte vormde de tiende slag. Een top voor de latere wereldkampioenen, want vrijwel iedereen ging down, alleen de Nederlander Louk Verhees jr. slaagde erin op vergelijkbare wijze 4♡ te maken. Anton Maas: ,,Het interessante van dit spel is dat je niet moet beginnen met het incasseren van je vaste slagen voor je de cross-ruff ingaat.''