Gerard Kleijn

De tijd dat goede trompettisten schaars waren in de Nederjazz is voorbij. Dat betekent dat Gerard Kleijn, anders Jarmo Hoogendijk zo'n vijftien jaar geleden, geen koning in niemandsland kan spelen maar tussen velen een plek moet veroveren. De manier waarop hij dat doet op zijn tweede cd Lovequotes is opvallend beheerst en onnadrukkelijk. In de stukken, merendeels van eigen hand, zit een heleboel ruimte en die wordt, vaak in een heel laag tempo, ingevuld met kleuren die ondanks hun zachtheid wel degelijk spreken. Super ontspannen maar zeker niet lusteloos klinkt bijvoorbeeld A Friend of a Friend van David Golek, de gitarist van Kleijns kwintet. Nog langzamer ontrolt zich Impromptu 2 waarin de trompettist met een demper speelt. Dat hij daarbij niet lijkt op Miles Davis is opvallend, omdat enkele stukken op deze cd wel de sfeer ademen van diens kwartet uit de tweede helft van de jaren zestig.

Waar het met Gerard Kleijn naar toe gaat is desondanks niet te voorspellen omdat deze cd ook stukken bevat die meer aan het onderlijf appelleren. Een voorbeeld daarvan is Number 10, een opgewekte mediumblues in boogaloo-stijl. Dat Lovequotes een meer dan gemiddelde jazzplaat geworden is, is ook te danken aan pianist Ôrjan Graafmans, bassist Paul Berner en drummer Joost Kesselaar.

Gerard Kleijn Group: Lovequotes (BMCD 364). Distr. Munich

Gerard Kleyn Group op de Uitmarkt: 24/8 15.30 uur Paradiso Amsterdam.

    • Frans van Leeuwen