GEMOTIVEERD

Naam: Maarten van Tuijl (30)

Woonplaats: Amsterdam

Universiteit: Columbia University

(New York)

Graad: Master of Science (architectuur)

Beroep: architect

,,Het was het eerste dat me opviel: Amerikaanse studenten zijn enorm gemotiveerd. Dat komt waarschijnlijk omdat zij niet alles op een presenteerblaadje krijgen aangereikt. Als je in de Verenigde Staten geen beurs weet te bemachtigen, tel je duizenden dollars neer. Tijd is geld. Er wordt veel van je verwacht.

,,Hoe anders was dat bij mijn studie Bouwkunde, aan de Technische Universiteit in Delft. Een prima studie, daar niet van, maar je haalde je diploma op je dooie gemakje. Ik merk het ook nu ik parttime lesgeef aan diezelfde universiteit. Vaak voel ik me meer een politieagent dan een docent; ik moet constant studenten achter hun broek aanzitten!

,,Als eerstejaars student was ik vastbesloten ooit in New York te gaan studeren. Columbia University heeft een goede reputatie op het gebied van de architectuur. Maar ook de stad zelf oefende een grote aantrekkingskracht op me uit. Dankzij de Netherlands America Commission for Educational Exhange (NACEE) in Amsterdam kon ik een beurs bemachtigen.

,,Anders dan in Nederland, gaat in Amerika alle aandacht uit naar actuele, maatschappelijke thema's tijdens de studie. De popcultuur bijvoorbeeld, of trends bij projectontwikkelaars. Niet alleen architecten, maar ook kunsthistorici en sociologen geven bij seminars hun visie op de toekomst van de stad. Al die zaken hangen samen, is het motto. En dat is ook zo.

,,Of het bachelor-master systeem ook in Nederland een succes wordt, is moeilijk te voorspellen. Krijgt de Nederlandse student bijvoorbeeld net zoveel vrijheid als de Amerikaanse? Mag je met een bachelor in, zeg, filosofie doorstromen naar een masteropleiding natuurkunde? Het succes van deze hele operatie hangt mede af van dat soort zaken. Net als bij de invoering van de Tweede Fase in het middelbaar onderwijs zal de introductie van het bachelor-master systeem in Nederland ongetwijfeld gepaard gaan met kinderziekten.''